Tajna knjiga koju je srpski 'otac nacije' dao uništiti: Kako Dobrica Ćosić priznaje agresiju na BiH

5
Radiosarajevo.ba
Tajna knjiga koju je srpski 'otac nacije' dao uništiti: Kako Dobrica Ćosić priznaje agresiju na BiH
Radiosarajevo.ba / Knjiga Susreti sa Dobricom Ćosićem

Ovih dana mnogo se govorilo o ulozi Srbije u vezi s upadom terorističke grupe na sjever Kosova i napad na kosovsku policiju 24. septembra ove godine tokom kojeg je ubijen jedan pripadnik snaga reda i sigurnosti, dok je jedan ranjen.

Dok zvanični Beograd negira bilo kakvu odgovornost, a njezine pravosudne vlasti žele "dokazati" da je oružje korišteno na Kosovu stiglo iz Bosne i Hercegovine, Avdo Huseinović, istraživač, publicista i autor brojnih dokumentarnih filmova, objavio je dokaze koji potvrđuju da je Srbija u bližoj prošlosti itekako znala uputiti svoje snage u susjedstvo, ali i to priznati.

'Izdržavano pola miliona vojnika'

Huseinović je, naime, na YouTube kanalu "Pravda Bosna" objavio video snimak u kojem otkriva detalje o nepoznatoj knjizi "Susreti sa Dobricom Ćosićem" iz 2000. godine čiji je autor Miodrag Petrović, a koju je srpski "otac nacije" dao uništiti zbog kompromitirajućih izjava i priznanja agresije.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Ova knjiga će me odvesti direktno u Haag", kazao je navodno Ćosić u svojoj kući na Dedinju Despotu Despotoviću, vlasniku izdavačke kuće "Zograf" iz Niša, tražeći da knjigu uništi i da je nikako ne pusti u prodaju.

A knjiga dokumentira da se Dobrica Ćosić 27. maja 1993. sastao sa komandom Vojske Jugoslavije u Dobanovcima kod Beograda.

"Ćosić je priznao da Vojska Jugoslavije učestvuje u „međunacionalnom i građanskom ratu", kako je on govorio, bez jasno određenog cilja. Između ostalog, rekao je, citiram: "Pomoć Vojske Jugoslavije vojskama republike srpske krajine i republike srpske bila je velika, pa su se rezerve istopile. Država Jugoslavija izdržava 70.000 vojnika vojske srpske krajine, 200.000 vojnika vojske RS-a i Vojsku Jugoslavije, a to je pola miliona vojnika", kazao je u razgovoru s Huseinovićem dr. Muamer Džananović iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Knjiga Susreti sa Dobricom Ćosićem
Radiosarajevo.ba: Knjiga Susreti sa Dobricom Ćosićem

Ćosić priznao da je poslao Užički korpus na Višegrad

Kada je knjiga objavljena autor Miodrag Petrović ju je poslao Dobrici Ćosiću, inače svojem prijatelju.
Sutradan je Ćosić pozvao Despota Despotovića, vlasnika Zograf iz Niša, da hitno dođe njemu u Beograd, te, kako smo naveli, zatražio povlačenje kompromitirajuće knjige.

Despotovć je ispoštovano Ćosićev zahtjev. Ipak, nekoliko primjeraka je sačuvano. Najmanje jedan je u Sarajevu.

"Ćosić je priznao da je Užički korpus porušio kuće u Višegradu i govoreći o tome tvrdi da je on poslao Užički korpus na borbene zadatke, gdje je, kao što je poznato, na različite načine ubijeno na hiljade Bošnjaka", zaključivo je Džananović.

Koliko se Srbija, njezina vlast, suštinski promijenila od 1993. do 2023., zaključite sami.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije