U Beogradu umro Dobrica Ćosić

Radiosarajevo.ba
U Beogradu umro Dobrica Ćosić

Dobrica Ćosić, književnik, nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije, član Srpske akademije nauka i umjetnosti i ideolog srpskog nacionalističkog pokreta umro je u nedjelju u Beogradu, javljaju srpski elektronski mediji.

Ćosić je bio prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije od 1992. do 1993. Krajem 1980-ih postao je jednim od predvodnika i ideologa srpskog nacionalističkog pokreta, te pristaša Slobodana Miloševića, ali se kasnije razišao i s Miloševićem. 

U mladosti je pripadao komunističkom pokretu i u Drugom svjetskom ratu učestvovao u antifašističkoj borbi kao pripadnik partizanskog pokreta. Titovoj se politici počeo suprotstavljati koncem 60-ih godina, što ga je svrstalo među vodeće disidente tog doba i kasnije, podsjeća Fena.

U posljednjem intervjuu prošlog mjeseca ponovio je da se među prvima zalagao za podjelu Kosova s Albancima i naglasio da je Kosovo za Srbiju politički izgubljeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije