Svjetski mediji o konačnoj presudi krvniku Ratku Mladiću

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski mediji o konačnoj presudi krvniku Ratku Mladiću
Print Screen / Mediji o krvniku

Konačna presuda zločincu Ratku Mladiću, za genocid i ratne zločine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu izrečena je danas u Hagu.

O ovom krvniku i historijskoj presudi oglasili su se brojni zvaničnici, ali i vijest prenijeli brojni svjetski mediji.

Među njima su BBC, CNN, The Guardian, New York Times, The Washington Post...

BBC je napisao: Bivši zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić izgubio je žalbu na presudu iz 2017. godine za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Sud UN-a potvrdio je doživotnu kaznu za njegovu ulogu u ubistvu oko 8.000 bosanskih Muslimana (Bošnjaka) muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine.

Pokolj u enklavi koja je trebala biti pod zaštitom UN-a predstavljao je najgore zločinstvo u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Još nije jasno gdje će Mladić odslužiti ostatak kazne.

Žalbeno vijeće za pet osoba utvrdilo je da Mladić nije pružio dokaze kojima bi poništio prethodne osuđujuće presude protiv njega, iako se predsjedavajući sudija protivio po gotovo svim tačkama optužnice.

BBC o konačnoj presudi - undefined

Foto: Print Screen: BBC o konačnoj presudi

CNN je napisao bivši vođa vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, morat će odslužiti doživotnu kaznu nakon što je u utorak odbijena žalba na osuđujuće presude za ratne zločine.

CNN o krvniku Ratku Mladiću - undefined

Foto: Print Screen: CNN o krvniku Ratku Mladiću

The Guardian uz fotografiju uplakanog krvnika, napisali su: Apelacione sudije UN-a potvrdile su osuđujuće presude bivšem šefu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću za genocid i druga krivična djela tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-95 i potvrdile mu doživotnu kaznu.

The Guardian o konačnoj presudi  - undefined

Foto: Print Screen: The Guardian o konačnoj presudi

The Washington Post je napisao duži članak sa historijatom: Žalbene sudije UN-a potvrdile su u utorak osuđujuću presudu bivšem šefu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću za genocid i druga krivična djela za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1992. i potvrdile mu doživotnu kaznu.

Presuda znači da će 79-godišnji bivši general koji je tokom rata terorizirao Bosnu ostatak svog života provesti u zatvoru. On je posljednja glavna figura iz sukoba koji je završen prije više od četvrt stoljeća i suočio se s pravdom.

Predsjedavajući sudija Prisca Matimba Nyambe iz Zambije rekao je da je sud odbio Mladićevu žalbu "u cijelosti" i potvrdio mu doživotnu kaznu. Takođe je odbacila žalbu tužilaca na oslobađajuću presudu Mladiću po još jednoj tački genocida povezanom s etničkim čistkama rano u ratu.

Mladić se pridružuje svom bivšem političkom gospodaru, bivšem predsjedniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, na izdržavanju doživotne kazne zbog motiviranja etničkog krvoprolića u bosanskom ratu u kojem je više od 100.000 mrtvih i milionima ostalo bez domova.

The Washington Post o zločincu Ratku Mladiću - undefined

Foto: Print Screen: The Washington Post o zločincu Ratku Mladiću

The New York Times, također je objavio duži članak o zločincu, historiji, Srebrenici, fotografijama događaja - Gotovo tri decenije nakon izbijanja rata na Balkanu, na kojem su se dogodila neka od najšokantnijih zločina u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata, međunarodni je sud u utorak potvrdio osudu glavnog vojnog zapovjednika puštanja krvi.

Zapovjednik, bivši general bosanskih Srba Ratko Mladić, osuđen je 2017. godine za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Osuđen je na doživotni zatvor.

The New York Times o krvniku Ratku Mladiću - undefined

Foto: Print Screen: The New York Times o krvniku Ratku Mladiću

Sve o presudi Mladiću pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije