Svjetski dan pozorišta: Kultura je slika jednog društva

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski dan pozorišta: Kultura je slika jednog društva
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Narodno pozorište Sarajevo

Punih 60 godina, od 1961. 27. mart se obilježava kao Svjetski dan pozorišta. Ovaj dan se obilježava na različite načine, a ono što je specifičnost jeste tradicionalna međunarodna poruka koju na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Ovogodišnju poruku napisala je Helen Mirren, svjetski poznata pozorišna i filmska glumica.

"Proteklo je razdoblje bilo jako teško za izvođenje uživo, a mnogi su se umjetnici, tehničari i pozorišni saradnici našli na kušnjama u profesiji koja je ionako ispunjena nesigurnošću.

Još jedna velika policijska akcija u BiH: Pretresi na više lokacija, uhapšeno nekoliko osoba

Još jedna velika policijska akcija u BiH: Pretresi na više lokacija, uhapšeno nekoliko osoba

Možda im je upravo ta, uvijek prisutna nesigurnost omogućila da lakše prežive ovu pandemiju oslonivši se na svoju hrabrost i dosjetljivost. Njihova je mašta u ovim novim okolnostima već pronašla nove domišljate, zabavne i dirljive načine komunikacije, dijelom, naravno, zahvaljujući i internetu.

Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovoj planeti. Ta će prekrasna kultura pozorišta opstati dok god budemo živi. Kreativni nagoni pisaca, glumaca... u bliskoj budućnosti opet će procvati, ispunjeni novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi zajedno dijelimo. Jedva čekam", napisala je u svojoj poruci Mirren.

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), od 1961. godine, širom svijeta obilježava se Svjetski dan pozorišta, 27. mart. Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, juna 1961. godine, tadašnji predsjednik Arvi Kivimaa iz Finske, predložio je da se proslavlja Svjetski dan pozorišta,i od tada se svakog 27. marta (dan otvaranja Teatra nacija 1962. u Parizu) obilježava Svjetski dan pozorišta na različite načine.

Na taj dan pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima. Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto (Jean Cocteau) 1962. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije