Svjetski dan multiple skleroze

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski dan multiple skleroze
Foto: BBC / Ilustracija

Multiple skleroza (MS) je hronična upalna bolest središnjeg živčanog sistema, što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano stablo i kičmenu moždinu.

MS se javlja u svim životnim dobima, ali najčešće između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog toka. Današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multiple skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem faktora okoline, ali i uticajem genetske sklonosti za MS.

Skoro 2,3 miliona ljudi u svijetu ima dijagnosticiranu MS. Od tog broja, 3.000 oboljelih su građani Bosne i Hercegovine. Učestalost oboljevanja od MS-a je dva do tri puta češća kod žena nego kod muškaraca.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Fokus Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za ovu godinu je prevencija, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, te će u skladu sa tim raditi i na pripremi aktivnosti koje se tiču ove bolesti.

Za ovu godinu Ministarstvo zdravstva KS radit će i sveobuhvatnu kampanju podizanja svijesti o prevenciji, ranim pregledima i očuvanju zdravlja, kroz edukacije, panel diskusije i aktivnosti u kojima će se nastojati razgovarati o ovakvim i sličnim bitnim temama za naše građane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije