Svečano otvoren Univerzitetski gender resursni centar

0
Fena
Svečano otvoren Univerzitetski gender resursni centar
Foto: TPO fondacija / Svečano otvorenje UNIGeRC

U zgradi Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu "Prof. dr. Zdravko Grebo" danas je svečano otvoren Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC), koji je uspostavljen kao tijelo za koordinaciju aktivnosti u oblastima rodne ravnopravnosti i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, seksualnog uznemiravanja i diskriminacije na Univerzitetu u Sarajevu.

Centar je nastao s ciljem da nastavnom osoblju fakulteta, studentima, studenticama kao i zaposlenima u administraciji pruži različite resurse i savremena znanja o brojnim oblastima u kojima je neophodno poznavanje koncepta rod kako bi se unaprijedilo njihovo odgovorno djelovanje u svom kruženju.

"Raduje činjenica da u relativno kratkom vremenskom periodu, činimo naredni, veoma značajan, iskorak u pogledu promocije i zaštite rodne ravnopravnosti na Univerzitetu u Sarajevu. Stavljanje u funkciju Univerzitetskog gender resursnog centra je od izuzetnog značaja, ne samo za naš univerzitet, nego i za regionalne napore usmjerene na promociju i zaštitu rodne ravnopravnosti u oblasti visokog obrazovanja", kazao je na otvaranju rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj.

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

Istakao je da je izuzetno značajno "da u okviru naše akademske zajednice širimo kritičnu masu profesora i studenata aktivno posvećenih i predanih pitanju promocije i zaštite rodne ravnopravnosti na Univerzitetu u Sarajevu".

Direktorica TPO Fondacije v. prof. dr. Zilka Spahić Šiljak objasnila je da je Univerzitetski gender resursni centar nastao u sklopu projekta "Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje" (UNIGEM) koji predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavno i administrativno osoblje, studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Rekla je da projekat finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, a da njegovu implementaciju provodi TPO fondacija kroz regionalnu saradnju sa 18 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Direktor Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Nedžad Korajlić je u obraćanju podsjetio da je "iza Centra nekoliko godišnjih izdanja sveobuhvatnog izvještaja o stanju ljudskih prava u BiH s naročitim osvrtom na pravni okvir i njegovu primjenu u praksi".

"Dodatno, uspjeli smo uspostaviti i biblioteku Centra sa više od 8.000 bibliotečkih jedinica, te godinama pružati usluge informacijske podrške brojnim domaćim i stranim istraživačima ljudskih prava u BiH. Ovo je tek nekoliko činjenica zbog kojih smatram da je Centar za ljudska prava pravi okvir za djelovanje Univerzitetskog gender resursnog centra. Rodna ravnopravnost je jedna od temeljnih tema ljudskih prava u BiH", kazao je Korajlić.

Prof. dr. Jasna Kovačević s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koja je ujedno i koordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu, rekla je da je danas veoma važan dan, jer danas poduzimamo jedan od koraka koji će UNSA pozicionirati kao pionirsku instituciju koja će drugima pokazati šta znači urodnjavanje politika rodne ravnopravnosti i provođenje institucionalnog Gender akcionog plana.

"Drago mi je da ujedno imamo priliku jačati saradnju s nevladinim sektorom, ali i s vladinim institucijama. Novoosnovani Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) Univerziteta u Sarajevu bit će "hub", stjecište dobrih ideja, koje će učini UNSA vidljivim i u regionalnom i u međunarodnom kontekstu", kazala je Kovačević.

Svečano otvaranje je završeno prezentacijom zvanične internetske stranice centra unigerc.unsa.ba, a koordinatorica Univerzitetskog gender resursnog centra mr. sc. Jasmina Čaušević istakla je da će, uz podorganizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu - Centar za ljudska prava i Centar za interdisciplinarne studije "Prof. dr. Zdravko Grebo", i ovaj resursni centar kroz svoje obrazovne programe pružati edukaciju, kroz istraživački rad proizvoditi, a kroz bogatu biblioteku prenositi znanja koja mogu prevenirati rodno zasnovano nasilje i diskriminaciju na visokoškolskim ustanovama.

UNIGeRC će kroz saradnju sa javnim i privatnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji biti mjesto razmjene, umrežavanja i okupljanja nastavnog osoblja fakulteta, studenata i studentica oko zajedničke borbe znanjem za rodnu ravnopravnost, a najavljene su i aktivnosti koje će se realizirati tokom ove godine - od sastavljanja silabusa i trening materijala, preko organiziranja promocija istraživanja i međunarodne konferencije, do ljetne škole i studentske razmijene, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije