Sve više bolesne djece u Sarajevu: Ima li razloga za zabrinutost?

5
L.S.
Sve više bolesne djece u Sarajevu: Ima li razloga za zabrinutost?
FOTO: AA / Amra Junuzović-Kaljić

Dugoočekivano proljeće sa sobom donosi i sezonu virusa i alergija, a u ovom periodu posebno su osjetljiva djeca.

Ima li razloga za zabrinutost - sve je više djece sa simptomima kašlja i temperature, kakva je situacija u Kantonu Sarajevo, za portal Radiosarajevo.ba ispričala je prim. dr. Amra Junuzović - Kaljić, pedijatrica u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. 

"Nalazimo se u sezoni učestalih virusnih respiratornih infekcija, adeno, rota virusi, parainfekcije, ako izuzmemo SARS-CoV-2 virus, ova frekvencija virusa ne zabrinjava", tvrdi doktorica Junuzović-Kaljić. 

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Važno je pojasniti da je rota virus najčešći uzročnik akutnog infektivnog proljeva u djece do 5. godine života. Uz to je odgovoran za većinu težih oblika akutnog proljeva, praćenih značajnom dehidracijom i potrebom za bolničkim liječenjem. Infekcije se najčešće pojavljuju u kolektivima (jaslicama i vrtićima).

Doktorica ističe kako je najviše među malom djecom, predškolskog uzrasta, ali i mladima primjetan virus.

U velikoj mjeri izraženi su simptomi pojačanog sekreta iz nosa, kašalj ali i temperatura.

"U zadnje dvije-tri sedmice dominira virus rota koji je karakterističan za ovo doba godine, dakle početak proljeća. Pojačana je sekrecija iz nosa kod djece, kašalj, kod nekih se javlja i bronhitis, upala pluća.

Tu su i kapljične infekcije. Javlja se i stomačni virus kod djece, bolovi u stomaku, proljev i povraćanje", pojašnjava doktorica Junuzović-Kaljić.

U ovom periodu proljeća alergičari također imaju izražene simptome koji upućuju na preosjetljivost na polen i slično.

"U suštini većina roditelja zna kako postupiti u situacijama kada treba sniziti temperaturu, zaustaviti proljev kod djece. Neophodno je da se unosi dovoljna količina tečnosti u organizam, javiti se na vrijeme u zdravstvene ustanove kako bi djeca, mladi ali i odrasli koji imaju simptome virusa dobili adekvatnu terapiju", pojašnjava doktorica. 

Savjetuje da poslije svakog boravka vani, prilikom dolaska u kuću promijenimo našu odjeću, operemo ruke, ali isperemo nos.

"Ako primijetite učestalo kihanja, peckanje u očima, obratite pažnju da isperete nos nakon boravka vani, ali i temeljito operite ruke, adekvatna njega je jako bitna", poručuje doktorica Junuzović-Kaljić i naglašava da nema razloga za zabrinutost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije