Sutra promocija knjige "Jajce 1992.: Opsada i odbrana kraljevskog grada" dr. Amira Klike

3
F.V.
Sutra promocija knjige "Jajce 1992.: Opsada i odbrana kraljevskog grada" dr. Amira Klike
Foto: Kolaž / Amir Kliko, Jajce 1992: Opsada i odbrana kraljevskog grada

Sutra, u petak, 28. jula, u Velikoj sali Doma kulture Jajce s početkom u 19 sati bit će upriličena promocija knjige JAJCE 1992: Opsada i odbrana kraljevskog grada autora dr. sc. Amira Klike.

Ova značajno djelo predstavlja, kako je istaknuto, dubok uvid u dramatično razdoblje opsade Jajca i herojske borbe za odbranu grada tokom ratne 1992. godine.

Teška historija

Jajce je slavni kraljevski i "avnojevski" grad intenzivne i bogate prošlosti, što je u prvim poglavljima knjige naglašeno i objašnjeno. Također, neki od najvažnijih i presudnih historijskih događaja Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije desili su u Jajcu.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Ipak, prema stanovištu autora Klike, inače poznatog bh. historičara, najvažniji historijski događaj jajačke prošlosti jeste velikosrpska agresija 1992. godine.

"Razne su ranije osvajačke vojske stavljale grad pod opsadu i iznurivale njegovo stanovništvo glađu i žeđu. Ginuli su jajački branioci i civili od njegovog nastanka do sredine dvadesetog stoljeća. Harale su kuge i ratne neimaštine. Ali, nikada ranije u prošlosti Jajca njegovo domicilno stanovništvo nije bilo primorano radi realne opasnosti od neprijatelja da napusti teritoriju kao što je moralo krajem oktobra 1992. godine. Taj izgon za Hrvate je trajao gotovo tri godine, a za Bošnjake i znatno duže. Jajčani u svojoj prošlosti prije 1992. nisu nikada bili izbjeglice. Radi tog masovnog izbjelištva većine stanovništva može se kazati da je rat u Jajcu 1992. najvažniji jajački historijski događaj. Ni Drugi svjetski rat, iako su se oko Jajca vodile česte i krvave borbe, nije uzrokovao ni približno patnje jajačkim civilima koliko srpska agresija 1992. godine", navodi Kliko, uz ostalo, u zaključku knjige.

Objavljena knjiga o nastanku bh. entiteta RS: "Konačni rezultat je bio genocid nad Bošnjacima"

Objavljena knjiga o nastanku bh. entiteta RS: "Konačni rezultat je bio genocid nad Bošnjacima"

Povodom sutrašnje promocije autor dr. Amir Kliko govori za portal Radiosarajevo.ba.

"Kao važno strateško mjesto, Jajce je i u ranijim vremenima bilo izloženo ratnim dešavanjima i vojničkim opsadama, ali nikada prije 1992. njegovo stanovništvo nije bilo protjerano. Radi toga je ta godina najznačajniji historijski događaj jajačke prošlosti. Kao historičar smatrao sam da se njemu mora naučno pristupiti i sačiniti odgovarajući historiografski zapis. Naučno bi bilo nedopustivo da se zanemari. U 1992. godini Jajce je bilo jedan od najznačajnijih simbola odbrane Republike Bosne i Hercegovine", kaže nam Kliko.

Teško kolektivno sjećanje

Kao Jajčanin, dodaje, imao je i svoje lične, intimne, motive da obavim kvalitetna naučna istraživanja opsade i odbrane Jajca 1992. godine.

"Nama Jajčanima koji smo preživjeli strahote šestomjesečne srpske opsade Jajca 1992. i mučni progon iz zavičaja trajno su se urezala u sjećanja ta ružna i teška ratna iskustva. To je naše trajno kolektivno sjećanje koje nas čvrsto povezuje. Većini Jajčana ta godina potpuno je izokrenula život. Mnoge porodice ostale su ožalošćene zbog gubitaka svojih članova. Mnoge su se porodice raselile diljem svijeta, a nekoliko desetina hiljada Jajčana otpatilo je tegobe izbjegličkog života na slobodnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Nakon rata vratili smo se u opljačkan i spaljen zavičaj", prisjeća se.

Poručio da bi sve ponovio: Kako je Kordić prijetio nestankom muslimana!

Poručio da bi sve ponovio: Kako je Kordić prijetio nestankom muslimana!

Osjećaj ponosa

Uz tužno i teško sjećanje na ratno stradanje 1992. ostalo je i ponosno i lijepo sjećanje na hrabre branioce – pripadnike Armije i Ministarstva unutrašnih poslova Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane.

"Za pola godine odbrane grada, slobodne teritorije općine i stanovništva koje je na njoj živjelo poginula su stotinu i trideset i tri pripadnika ARBiH i stotinu devet pripadnika HVO. Među poginulim pripadnicima ARBiH su i dvadesetšesterica Krajišnika koji su sudjelovali u odbrani Jajca 1992. godine. Jajački branioci nanijeli su visoke gubitke agresorskoj vojsci. Utvrdio sam i objavio imena za 302 poginula srpska vojnika u vezi s napadima na Jajce od kraja maja do sredine novembra 1992. godine", kaže nam Kliko.

Ukupan broj poginulih vojnika (ARBiH, HVO i VRS) pokazuje da su borbe na jajačkom bojištu 1992. bile teške, krvave i svakodnevne.

"Jajački branioci zavrijedili su naše trajno sjećanje i historiografski zapis o sebi. Kao Jajčanin i historičar ponosan sam što je mene dopala ta čast. Hiljade ljudi sudjelovalo je u ratu i svako ima vlastito iskustvo od kojega bi mogao napisati knjigu o Jajcu 1992. godine. Ne može jedan historičar objediniti sva ta iskustva u jednoj knjizi. Svjestan sam da potpuna priča o opsadi i odbrani Jajca 1992. daleko nadilazi prostor jedne knjige. Zato se nadam da će moja knjiga biti uzrok i poticaj da u narednom vremenu dobijemo još knjiga o opsadi i odbrani Jajca 1992, naučnih, publicističkih i memoarskih", zaključuje Kliko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije