Studija pokazala kakav je utjecaj online nastave na mentalno zdravlje djece

3
Radiosarajevo.ba
Studija pokazala kakav je utjecaj online nastave na mentalno zdravlje djece
Foto: Save The Children / Online nastava

Nastava na daljinu može da predstavlja veći rizik za mentalno zdravlje i dobrobit djece kao i roditelja, ukazuje studija koju su objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Možda će biti potrebna veća podrška za suočavanje sa efektima pandemije.

Roditelji čija su deca pohađala online nastavu ili kombinaciju ovakve nastave i odlaska u školu prijavili su povećani rizik na 11 od 17 pokazatelja blagostanja djece i roditelja, prema novoj studiji koju je sproveo CDC.

Istraživači agencije su pogledali odgovore na ankete od oktobra i novembra 2020. od 1.290 roditelja sa djecom uzrasta od pet do 12 godina.

Skoro 25 posto roditelja čija su djeca pohađala online nastavu ili kombinovanu nastavu prijavilo je pogoršanje mentalnog ili emocionalnog zdravlja kod svoje djece, u poređenju sa 16 odsto roditelja čija su djeca išla u školu, prenosi CNN.

Takođe su istakli da su im djeca bila manje fizički aktivna, provodila manje vremena napolju i provodila manje vremena sa prijateljima.

„Razlika je poput dana i noći“, rekla je Stefani Kokinos, majka dvoje dece iz Njujorka koja su na ovaj način pohađala nastavu i dodala:

„Mislim da smo normalizovali ovakav način učenja, a u njemu nema ničeg normalnog“.

Ona smatra da je to veoma štetno, naročito polazak u školu, pa onda online nastava, pa opet polazak u školu. Kako ova majka navodi „zaista je teško nama odraslima da se stavimo u njihovu kožu, sa svim onim što doživljavaju“ i dodaje:

„To je kod svakog djeteta drugačije. Neka djeca se povlače u sebe, neka djeca su nekako izgubila iskru, izgubila su duh. Neka djeca više nemaju ljubav prema učenju“.

Ona dodaje i to da se kod djece javlja glavobolja, bole ih oči. Ne dobijaju socijalnu interakciju. Njihove potrebe nisu zadovoljene, to je veliki problem“.

Ovaj trend se održao kada su roditelji odgovarali na pitanja i o sopstvenom blagostanju.

Oko 54 posto roditelja čija su djeca pohađala online nastavu prijavilo je emocionalnu uznemirenost, u poređenju sa 38 odsto roditelja čija su djeca išla u školu.

Roditelji djece koja su imala online nastavu su takođe prijavili gubitak posla, češće od drugih, zabrinutost zbog stabilnosti posla, izazove povezane sa brigom o djetetu, sukob između rada i pružanja nege djetetu i poteškoće sa spavanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije