Strani mediji se prisjećaju: Boško i Admira, heroji ljubavi ratnog Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Strani mediji se prisjećaju: Boško i Admira, heroji ljubavi ratnog Sarajeva
Žrtve snajperskih hitaca, zagrljena tijela zaljubljenih na ulicama Sarajeva, koji su iz pakla rata pokušali pobjeći ka snu, postali su simbol ljubavi u ratnom bezosjećaju.

Ovako počinje priča o Sarajlijama Bošku Brkiću i Admiri Ismić, Romeu i Juliji iz stvarnog života, koju je ovih dana prenio svjetski poznati medij NBC News.

Sa pričom koju, vjerovatno, poznaje svaki stanovnik Bosne i Hercegovine ovih dana imala je priliku da se upozna i svjetska javnost, koja je ostala dirnuta sa željom dvoje mladih da pređu preko razlika zbog kojih njihovi sugrađani ratuju, a sve u ime ljubavi.

Priča pojašnjava kako se razvijala ljubav Boška i Admire, u periodu raspada Jugoslavije, nakon kojeg je uslijedio i rat na području Bosne i Hercegovine koji će, za njih ali i mnoge druge biti itekako tragičan.

"Boškova majka Radmila zvala je ovaj par 'simbolom mira', ali odbila je prihvatiti ocjenu da su oni isti kao junaci slavnog Shakespeareovog remek djela. Ipak, njihova ljubav ostala je kao znak sjećanja za mnoge, te se njihove porodice i danas međusobno poštuju i druže", ističe se u ovoj priči.

Nadalje, novinari NBC-a opisuju sve strahote rata u BiH, te prikazuju ovu priču kao simbol da ljubav nadjačava sve granice koje ljudi postave među sobom.

A nama će svima ostati u sjećanju dvoje zaljubljenih sa sarajevskih ulica koji su poginuli na putu u zajednički san.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije