Stojanović: Da li je SBB obavijestila javnost da je Pecikoza predsjednik Kluba SDA2

E. Halimić
Stojanović: Da li je SBB obavijestila javnost da je Pecikoza predsjednik Kluba SDA2
Foto: SDPBiH / Igor Stojanović

Predsjednik Kluba SDP u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović nakon smjene Vlade KS je za portal Radiosarajevo.ba kazao da će četvorka biti puno žešća opozicija nego je to bila SDA.

„Od danas sarajevska četvorka i Klub SDP-a očekuju da SDA, SBB, DF i BOSS preuzmu obavezu vođenja Kantona, očekujemo da riješe pitanje zagađenja zraka u Sarajevu, da nastave sa nabavkom autobusa i unaprijede gradski saobraćaj, tačnije da rade sve ono što treba da radi vlast i sve ono što je šestorka započela, a oni prekinuli“, kazao nam je na početku razgovora Stojanović.

Igor Stojanović - undefined

AA: Igor Stojanović

Dodao je da je svjestan da će se ponavljati stvari koje se u KS dešavaju već 23 godine, te da ne vidi da će se desiti bilo koji pomak.

Upitan da komentariše tvrdnje SDA da nova kantonalna većina ima više ruku za odlučivanje i u Kolegiju Skupštine KS, Stojanović kaže da je to istina i da je SDA jučer svoj Klub podijelila na tri nova.

Mahir Dević: Ko će biti premijer KS, ko ima većinu u Kolegiju, o Konakoviću...

Dakle oni su legalno iskoristili proceduru koja određuje koliki će broj učestvovati u radu Kolegija. Ako se pročita Izborni zakon, onda se vidi da svaka stranka treba da ima jedan klub. Ipak, oni su napravili tri kluba iz jedne stranke, čak su zastupnika Fahrudina Pecikozu (SBB) postavili kao predsjednika Kluba SDA2 u kojem on participira zajedno sa zastupnikom SDA Mirzom Čelikom. Dakle apsurd, ovo je već četvrta stranka za Pecikozu u vrlo kratkom roku. Ne znam samo da li su iz SBB uspjeli obavijestiti javnost da je Pecikoza napustio SBB i sad je član SDA i predsjenik Kluba SDA2“, naglasio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, Pecikoza bi zvanično morao da napusti Klub SBB-a i da o tome obavijesti Skupštinu KS.

„Sad da li može ostati član SBB to zavisi od Statuta te stranke. Trebaju oni vidjeti da li mu Statut dozvoljava da bude član SBB-a i pritom predsjednik kluba druge stranke. Očigledno je da to SBB-u nije bitno. Tako da su principi manje bitni“, poručio je Stojanović.

Govoreći o planovima za naredni period, Stojanović je za Radiosarajevo.ba kazao sljedeće:

Press konferencije SDP-a BiH - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Press konferencije SDP-a BiH

„Mi već danas krećemo u borbu da se ne vratimo na ono šta smo imali protekle 23 godine, da se ne vratimo jedan sistem življenja koji je SDA uspostavila u Kantonu. Nećemo za to čekati lokalne izbore ove godine, politika je maraton o kojem ne možemo pričati o trenutku već dugoročno planirati. Planove imamo i za sljedeću sjednicu Skupštine KS na kojoj SDA, SBB, DF i BOSS namjeravaju da predlože nove ministre kojih još uvijek nema. Spremamo se i za izbore 2022. godine i moja je želja da ostane četvorka i na tim izborima.

Vjerujem da nakon novih izbornih bitaka možemo biti samo čvršći. Dakle, ne bi prejudicirao da li ćemo njih zamijeniti nakon lokalnih izbora ove godine, možda ćemo ih zamijeniti i prije, a možda se oni neće ni formirati“, smatra Stojanović.

Dodao je da nova većina ima ispred sebe vrlo neizvjesnu situaciju, te da sve četiri stranke ovise od izbora kantonalnog predsjednika u SDA.

„Niko još uvijek ne zna kad će biti taj datum kad će se birati predsjednik, SDA čeka koja će struja pobijediti, odnosno koja će struja odrediti ko će biti ministri u Vladi KS i to čekaju i SBB i DF“, kategoričan je Stojanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije