Mahir Dević: Ko će biti premijer KS, ko ima većinu u Kolegiju, o Konakoviću...

E. Halimić
Mahir Dević: Ko će biti premijer KS, ko ima većinu u Kolegiju, o Konakoviću...
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mahir Dević

Nakon što je jučer na sjednici Skupštine KS nova skupštinska većina (SDA-SBB-DF) izglasala nepovjerenje Vladi KS na čelu s već bivšim premijerom Edinom Fortom, razgovarali smo s predsjednikom Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahirom Devićem.

Ovo su imena zastupnika koji su glasali za smjenu Vlade KS

Dević je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao da očekuje da će u narednih sedam ili osam dana biti završen proces kandidovanja novih ministara u Vladi KS iz tri političke stranke koje čine novu koaliciju.

„Nakon toga idemo u proces imenovanja mandatara i imenovanje nove Vlada KS. Mislimo da bi to mogli sve završiti u drugoj polovini februara“, istakao je Dević.

Mahir Dević - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Mahir Dević

Na naše pitanje da li će Mario Nenadić biti novi premijer KS, Dević je odgovorio:

„Da, u tom smislu nije došlo ni do kakvih promjena. Mario Nenadić bi trebao biti novi manadatar za sastav Vlade KS“, poručio je.

Pitali smo da li u ovom trenutku možemo govoriti o eventualnim imenima novih ministara, budući da se u javnosti već spominju određena imena kao što je to Ismir Jusko koji bi trebao zauzeti poziciju ministra unutrašnjih poslova KS.

„Postoje spekulacije da bi Jusko trebao zauzeti tu poziciju, ali je nezahvalno da ja licitiram imenima dok to ne završe organi stranaka. Vidim u medijima da su objavljena neka imena, ali zaista mislim da bi trebali sačekati koji dan da to budu i zvanični prijedlozi. Licitirati s nekim imenima je vrlo neozbiljno", smatra Dević.

Prema dosad nepotvrđenim infomacijama prijedlog SDA za poziciju ministrice komunalne privrede i infrastrukture trebala bi biti predložena Nihada Glamoč. Za ministra finansija SDA bi trebala predložiti Jasmina Halebića, koji je i u mandatu 2014.-2018. obnašao tu funkciju. Za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebala predložiti arhitektu Faruka Kapidžića. Kao potencijalni ministar za boračka pitanja spominje se Tajib Delalić, a spominje se i Hazim Bahtanović. Novi ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo mogao bi biti Adi Kalem, aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići. Kad je riječ o Ministarstvu pravde spominju se imena Maje Hadžihalilović i Velide Memić. Za Ministarstvo kulture i sporta kao kandidati se spominju Emir Hadžihafizbegović i Damir Mirković, ali opet i Ivica Šarić. Kad je riječ o Ministarstvu obrazovanja najčešće se spominje profesor Fakulteta za saobraćaj Abid Deljanin. SBB će također najvjerovatnije za ministra unutrašnjih poslova predložiti Ismira Jusku. DF bi mogao za poziciju ministra zdravstva predložiti Rusmira Mesihovića, a kao potencijalni ministar privrede spominje se Miro Lazović.

Dević je, pak, govoreći o 18 ruku u Skupštini KS kazao da ne očekuje u probleme u funkcioniranju nove većine.

Mahir Dević - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Mahir Dević

„Ne mislim da će nova većina ostati na 18 zastupnika iz prostog razloga što će se u narednom periodu neki priključiti kao neka vrsta podrške dobrim stvarima koje treba da radi nova Vlada KS. Naravno skupština treba da ima jednu potpuno drugačiju dinamiku od ove koju smo imali do sad. Ovo do sad je bio neki čisti populizam, bivši predsjedavajući (Elmedin Konaković op.a.) za jedan mjesec je sazivao pet sjednica na pet različitih tema na kojima se usvoje zaključci, a ništa se od toga ne realizira. Skupština treba da bude ozbiljan događaj, a ne šou kao što je to do sad bilo. Može se raditi i sa 18, ali teže je. Ipak, uz dobre pripreme može i sa 18 zastupnika. Mislim da će taj broj biti veći i to uskoro“, pojasnio je Dević.

Predsjednika Kluba SDA u Skupštini KS pitali smo da li nova većina ima u više ruku u Kolegiju Skupštine KS, inače organu koji donosi odluke o sazivanju i dnevnom redu sjednica Skupštine.

Imamo većinu i u Kolegiju, trenutno je 8 na prema 7 za novu većinu. Podijellii smo Klub SDA na tri kluba, plus kolega Mirza Čelik je zajedno sa kolegama koji su nezavisni napravio novi klub, to su Mirza Čelik, Smiljana Viteškić i bit će jedna iz SBB i DF-a. Dakle imamo osam ruku, a oni imaju sedam. Stranka Narod i pravda je također podijelila svoj klub da bi sustigli broj ruku. Ali, vjerovatno ćemo mi vrlo brzo izglasati izmjene Poslovnika o radu Skupštine KS pa će to biti nebitno. Oni su napravili neku ozbiljnu priču u vezi tog Kolegija, a ustvari to je jedna stručna služba koja radi na pripremi materijala za sjednice Skupštine KS, nije to dakle organ Skupštine. Samo je to izvikano“, zaključio je Dević u razogovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije