Saga je završena: Skupština Kantona Sarajevo izglasala nepovjerenje Vladi

E. H.
Saga je završena: Skupština Kantona Sarajevo izglasala nepovjerenje Vladi

Skupština Kantona Sarajevo izglasala je na današnjoj sjednici nepovjerenje Vladi KS na čelu s premijerom Edinom Fortom.

Obzirom da sistem glasanja ne radi zastupnici su se izjašnjavali dizanjem ruku. Predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić nakon glasanja objavila je da je za smjenu Vlade glasalo 18 zastupnika, a 15 protiv. Zastupnik Okerić izrazio je sumnju i prešlo se na pojedinačno izjašnjavanje zastupnika.

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja saopćeno je da je za smjenu Vlade KS glasalo ukupno 18 zastupnika, a da je protiv bilo njih 15.

Predsjedavajuća Skupštine KS objavila je da je Skupština KS izglasala nepovjerenje Vlade KS i zaključila današnju sjednicu. Na kraju sjednice zastupnik Damir Nikšić doviknuo je "izdajice".

Podsjećamo, održavanje današnje sjednice Skupštine s jednom tačkom dnevnog reda dogovoreno je na sastanku koji su 20. januara održala dva politička bloka, Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) te Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i samostalni zastupnici, sjednicom. 

Dan D: Danas glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS Mahir Dević ranije je najavio izglasavanje nepovjerenja Vladi KS, kao i donošenje odluka o izboru novog rukovodstva Skupštine KS iz reda zastupnika iz nove kantonalne većine.

Govoreći o imenovanju novog saziva vlade, Dević je kazao da se o tome intenzivno razgovara te da će u narednim danima objaviti imena potencijalnih novih ministara iz SDA.

Šta se danas dešavalo u prostorijama Skupštine KS, čitajte na sljedećim linkovima: 

Počela sjednica Skupštine: Ko je tu, ko govori, i šta je pitao Damir Nikšić
Obraćanje ministra Štete: Ponosan sam na ono što smo radili
Ministri o stanju u KS: Znamo historiju bolesti, dali smo terapiju, ali pacijent odbija
Suze za kraj: Emotivan oproštaj ministara i premijera na sjednici Skupštine
Mahir Dević (SDA): Nema potrebe da se pravi ovolika drama oko odlaska Vlade
Skupština KS: Zvonko Marić odgovorio na pauzi Igoru Stojanoviću

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije