Startao drugi Unusual Marathon, neobična trka po ulicama Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Startao drugi Unusual Marathon,  neobična trka po ulicama Sarajeva
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Unusual Marathon

Devedeset i pet maratonaca i oko 80 štafetnih timova danas je tačno u 10,00 krenulo sa startne linije najneobičnije utrke u regiji  „2nd Unusual Marathon - moja priča, moja trka BH Telecom“ .

Snježni pokrivač pod kojim je osvanuo glavni grad Bosne i Hercegovine i smanjeni nivo zagađenja daju dodatni podsticaj trkačima koji učešćem u trci čiji je prvenstveni cilj promocija zdravih životnih navika i Sarajeva kao regionalnog centra zimskog turizma.

Trkači su startovali sa atletske staze centra Safet Zajko, gdje će biti i cilj, a između će morati preći 42 kilometra. Start je označio dr. Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Gavrić se svima zahvalio što je ovaj događaj postao inetrnacionalni. 

"Hvala momcima u plavom koji žele od Sarajeva da naprave jedan pravi olimpijski grad i vrate olimpijski duh u pravom smislu te riječi. Što se mene tiče, vi ste svi pobjednici s obzirom na ovakve uslove, ovakvo trčanje. To mogu samo najbolji", istakao je Gavrić. 

Šaljivo je dodao da je ono što su oni kao organizatori mogli da urade jeste da su danas malo poboljšali zrak samo za učesnike maratona.

"Neka pobijedi najbolji u ovom već internacionalnom maratonu koji je sto posto poboljšao u odnosu na prvi. 300 učesnika nije mala stvar", kazao je Gavrić.

Nakon starta trkači idu prema Darivi i Kozjoj Ćupriji, odakle se trči natrag u smjeru zapada, preko Ilidže i Velike aleje, sve do hrama Sv. Save u Blažuju, gdje se okreću i vraćaju prema centru „Safet Zajko“. Trči se u dvije discipline – maraton (42195 metara), štafeta podijeljena u tri dionice od po 14 kilometara. Trči se trotoarima ili pješačkim zonama, a saobraćaj ovim povodom nije zaustavljen, već će na određenim raskrsnicama po potrebi biti samo usporen.

Organizatorima utrke, neformalnoj trkačkoj grupi "Dečki u plavom" danas pomaže četrdeset volontera. 

Međunarodni karakter i atraktivnost utrke potvrđuje veliki broj prijavljenih učesnika koji dolaze iz Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Amerike, Iraka i mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da će najbrži trkači u cilj ući oko 12,40, a limit utrke je 6 sati. Svaki od učesnika dobio je bogat startni paket sa originalno dizajniranom trkačkom majicom, a svako ko uđe u cilj dobit će i finišetsku medalju.   

Generalni sponzor utrke je BH Telecom, a pokrovitelj Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Manifestacija „2nd Unusual Marathon - moja priča, moja trka BH Telecom“ ima društveno-odgovorni karakter, s obzirom da će se novčani nagradni fond, umjesto na pobjednike, usmjeriti za nabavku trkačke opreme za perspektivne mlade bh. trkače pred kojima su međunarodni uspjesi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije