Mostar / Stari most obojen u plavo

20. 11. 2020. u 19:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 55

U znak podrške obilježavanju Svjetskog dana djeteta, Grad Mostar je obojio u plavo kamen Starog mosta, javlja Anadolu Agency. 

Partneri Svjetskog dana djeteta s ciljem skretanja pažnje na probleme najmlađih, svakog 20. novembra organizuju aktivnosti kojima nastoje povećati svijest o zlostavljanju i nasilju prema djeci te podstaknuti poštovanje prava djeteta i prevenciju njihovog zlostavljanja. 

Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih naroda univerzalni je dokument posvećen djeci te izraz potrebe da im se obezbijedi posebna zaštita i briga, obzirom da postojeći sistem zaštite prava i sloboda građana na međunarodnom planu nije bio dovoljna garancija i za zaštitu prava i interesa djece. 

S ciljem boljeg razumijevanja sve djece, generalna skupština UN-a na današnji dan 1959. godine usvojila je deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. i "Konvenciju o pravima djeteta".

Ovaj datum se od tog dana u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan djeteta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA