Stari austrougarski sat ponovo kuca i zvonit će sve jače

Radiosarajevo.ba
Stari austrougarski sat ponovo kuca i zvonit će sve jače
Stari austrougarski sat na zgradi Muzeja Hercegovine u Trebinju ponovo je stavljen u funkciju nakon sedmogodišnje pauze zbog renoviranja potkrovlja u kome je smješten mehanizam.

Sat nije bio u kvaru već je zaustavljen jer se potkrovlje u kojem je mehanizam renoviralo za stalnu prirodnjačku postavku sliva rijeke Trebišnjice koja će ovdje biti, pa se čekalo da se prostor završi i da se sat ponovo pusti u rad“, kaže Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine, prenosi Saransk.

Sat ni u proteklom ratu jedno vrijeme nije radio jer je tada bio u kvaru, ali je popravljen 1994. godine zahvaljujući entuzijazmu dvojice radnika Industrije alata Gojka Ninkovića i Sava Ambulije koji su ga popravili.

Ninković kaže da je na ideju da ga popravi dobio gledajući tv emisiju o kraljevskim satovima, pa je pozvao svoga tadašnjeg poslovođu Sava Ambuliju da bi zajedno najprije očistili mehanizam od prašine i izmeta golubova koji su ovdje formirali cijelo jato.

„Dvadesetak dana smo čistili mehanizam, poluge koje idu prema ploči sa kazaljkama, napravili smo tegove koji su bili u lošem stanju, sajle koje pokreću sat i na Đurđevdan 1994. ga pustili u rad“, prisjetio se Ninković koji kaže da su nedavno ponovono uradili neke sitnije popravke.

Kaže da su svi dijelovi na satu autentični, iz austrugarskog doba, osim tegova i sajle i da su i danas u izuzetno dobrom stanju zahvaljujući modelaru i konzervator Muzeja Tihomiru Kijcu koji je sat godinama navijao i održavao, ali, s obzirom da je on u međuvrmeenu umro, o satu će ubuduće brinuti domar čije je zaduženje za sada da ga navija jednom u 24 sata.

Ivana Grujić dodaje da je značaj ovog sata, postavljenog najverovatnije 1904., kada je dovršena austrougarska kasarna, veliki ne samo zato što nostalgično podsjeća Trebinjce na prošla vremena kada je odjekivalo njegovo kucanje po Starom gradu, već i zbog toga što se nalazi na fasadi zgrade koja je vijekovima mijenjala namjenu, ali je zadržala duh starih vremena.

Objašnjava da je od austrugarskog perioda, preko oslobođenja 1918. kada kasarnu preuzima Vojska Kraljevine Jugoslavije, preko doba kada je ovdje Gimnazija i osnovna škola, sve do kraja osamdesetih godina otkako je u ovom objektu Muzej Hercegovine, sat zadržao svoj elegantni zvuk zvonjenja, iako je ono nešto tiše, pa će se u Muzeju potruditi da i ono bude jače...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije