Šta je vladavina prava: Ključna stavka za pristup Bosne i Hercegovine Europskoj uniji

4
L. M.
Šta je vladavina prava: Ključna stavka za pristup Bosne i Hercegovine Europskoj uniji
FOTO: Arhiv / Sud (Ilustracija)

Vladavina prava je osnovna pretpostavka koja omogućava građanima da uživaju svoja prava i slobode. Vladavina prava uspostavlja sistem vrijednosti, kao i pravni i institucionalni ambijent u kojem su prava građana zagarantovana i u kojem se mogu ostvarivati.

To je jedna od temeljnih vrijednosti na kojima je zasnovana Europska
unija. Da bi neka država postala članicom Unije, mora poštovati ovu vrijednost i biti posvećena njenoj promociji.

Stoga je vladavina prava ključna za proces proširenja EU. Međutim, u svim državama zapadnog Balkana i dalje su prisutni sistemski nedostaci, različitog stepena, u oblasti vladavine prava.

Pitali smo astronome: Da li će se i večeras na nebu iznad BiH vidjeti polarna svjetlost?

Pitali smo astronome: Da li će se i večeras na nebu iznad BiH vidjeti polarna svjetlost?

Izvještaj Europske komisije

U Izvještaju Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu iz 2022. godine navodi se da se političke stranke nisu složile oko ustavnih i izbornih reformi koje bi omogućile vladavinu prava.

"Parlament je odbacio paket integriteta o izbornim standardima, koji su kasnije nametnuti od strane OHR-a. Parlament je također odbacio reforme vladavine prava, uključujući one o sukobu interesa i integritetu u pravosuđu, koje su i dalje neriješene i očekuje se da će biti usvojene nakon ponovnog pokretanja zakonodavnog postupka od strane Ministarstva pravde BiH", navodi se u Izvještaju.

Infografika
FOTO: Radiosarajevo.ba: Infografika

Bosna i Hercegovina još uvijek treba usvojiti novu Strategiju reforme sektora pravde za period 2021-2027. godine i pripadajući akcijski plan.

Nova strategija mora obuhvatiti sve ključne reforme preporučene u Mišljenju Komisije i analitičkom izvještaju, kao i u Izvještaju stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini ('Priebe izvještaj').

Strategiju bi trebalo podržati efikasnim mehanizmom upravljanja, praćenja i izvještavanja o njenim rezultatima, uz mogućnost usvajanja korektivnih mjera, te bi je trebala pratiti odgovarajuća budžetska alokacija, naveli su iz Europske komisije.

Izazovi za vladavinu prava u BiH

U izvještaju stručnjaka iz 2019. godine - 'Priebe izvještaju', navodi se da kompleksna struktura Ustava BiH, usvojena kao sastavni dio (Aneks IV)
Daytonskog opšteg okvirnog sporazuma za mir, otežava stanje vladavine prava u BiH.

"Institucionalna rascjepkanost kao i česti sporovi oko podjele nadležnosti među nivoima vlasti su doprinijeli težini situacije, i to ne samo u oblasti vladavine prava. 'Ustavne komplikacije' se međutim ne mogu smatrati jedinim uzrocima nedostataka u sistemu vladavine prava u BiH. Mnogi problemi nisu povezani s tim, te se stoga mogu rješavati unatoč tim komplikacijama.

Kako se čini, kompleksna ustavna struktura i poteškoće s revidiranjem ustavnog uređenja se često koriste kao izgovor za nedjelovanje, zaizbjegavanje teških razgovora i potrebnog iznalaženja funkcionalnih rješenja postizanjem pragmatičnih kompromisa", navodi se u Izvještaju.

Prema mišljenju Europske komisije, realizacija vladavine prava je nedovoljna, često uslijed lošeg upravljanja ljudskim resursima, političkog uticaja i manjka kulture odgovornosti i transparentnosti.

"Kada se uvede neka promjena, njena provedba i redovno, sistematsko praćenje nerijetko izostanu. Nije dovoljno usvojiti reforme u vidu propisa i pravilnika. Promjene se moraju olakšati, pratiti i objasniti onima koji nose teret njene primjene. Takođe, mjere primjene treba ocijeniti, procijeniti i provjeriti nakon određenog perioda", istaknuto je u Izvještaju.

Kako bi se osigurala vladavina prava potrebno je unaprijediti funkcionisanje pravosuđa donošenjem novog zakonodavstva o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i sudovima BiH u skladu s europskim standardima.

Također, potrebno je jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam putem:

- usvajanja i provedbe zakona o sukobu interesa i zaštite 'zviždača'

- osiguravanja učinkovitog funkcionisanja i koordinacije antikorupcijskih tijela

- usklađivanje zakonodavstva i ojačavanja kapaciteta za javne nabavke 

Infografika
FOTO: Radiosarajevo.ba: Infografika

- osiguravanja učinkovite saradnje između tijela za provedbu zakona i tužilaštava

- depolitizacija i restruktuiranje javnih preduzeća i osiguravanje transparentnosti privatizacijskih procesa.

Otklanjanje nedostataka u oblasti vladavine prava u BiH i dalje je ogroman izazov. Kako je grupa stručnjaka posebno navela:

- potrebno je ponovo izgraditi povjerenje

- Ljudska prava i temeljne slobode moraju biti zagarantovane

- Pravosuđe mora bolje služiti građanima

- VSTV-u je potrebna temeljita reforma i radikalna promjena ponašanja

- Mora se osigurati integritet nosilaca pravosudnih funkcija

- Političari moraju djelovati konstruktivno, a ne opstruirati.

- Potrebno je prevazići neodržive ustavne manjkavosti.
 

Infografika
FOTO: Radiosarajevo.ba: Infografika

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije