Johann Sattler: Pravosuđe BiH mora odgovoriti na zahtjeve kandidatskog statusa

0
Radiosarajevo.ba
Johann Sattler: Pravosuđe BiH mora odgovoriti na zahtjeve kandidatskog statusa
FOTO: VSTV / Sattler u posjeti VSTV-a BiH

Mogućnost Bosne i Hercegovine da dobije kandidatski status za članstvo u EU ove godine iziskuje unapređenje pravosudnog sistema kao krovne institucije.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler sa saradnicima, posjetio je danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine i razgovarao sa članovima Predsjedništva i rukovodstvom Sekretarijata VSTV-a BiH.

Ambasador Sattler istakao je važnost i potrebu da se pravosudni sistem unaprijedi, posebno se osvrnuvši na značaj VSTV-a BiH kao krovne pravosudne institucije koja, kroz sistemski pristup rješavanju određenih pitanja iz svoje nadležnosti, značajno može doprinijeti cjelokupnom procesu pristupanja zajednici Evropskih zemlja.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

U otvorenom razgovoru sa članovima Predsjedništva VSTV-a BiH, istaknute su aktuelne teme koje su u fokusu rada VSTV-a BiH u ovom periodu, a koje se odnose na unapređenje procesa imenovanja i napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija, pitanje efikasnosti sudskog i tužilačkog sistema, reformskog programa VSTV-a BiH, aktivnosti koje su planirane u okviru EU4Justice projekta na kojima radi Sekretarijat VSTV-a BiH, a koje su usmjerene na jačanje pravosudnog sistema, te pitanje učešća međunarodnih predstavnika u radu radnih tijela VSTV-a BiH.

Poruka ambasadorice Ulrike Hartmann: Za Bosnu i Hercegovinu je puno toga u igri

Poruka ambasadorice Ulrike Hartmann: Za Bosnu i Hercegovinu je puno toga u igri

Predsjednik Lagumdžija je istakao posvećenost VSTV-a BiH za iznalaženjem najboljih sistemskih rješenja koja će biti ugrađena u podzakonske akte Vijeća, što će značajno doprinijeti izgradnji kvalitetnijeg pravosudnog sistema.   

Ambasador Sattler se zahvalio članovima Predsjedništva VSTV-a BiH i menadžmentu Sekretarijata VSTV-a BiH na naporima koji se ulažu.

Kako kaže, nada se da će naredne godine biti značajno bolji izvještaj međunarodne zajednice o pravosudnom sistemu BiH, što je u fokusu Delegacije Evropske unije u BiH na čijem je čelu i koja pruža punu podršku VSTV-u BiH u tom pravcu.

Ovakvi sastanci trebali bi se održavati češće, a sve u cilju jačanja saradnje i rada na svim pitanjima koja u konačnici imaju za cilj jačanje vladavine prava u BiH, zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije