"Srpski svet" protiv nezavisne Crne Gore: "Ovo je bojno polje"

Radiosarajevo.ba
"Srpski svet" protiv nezavisne Crne Gore: "Ovo je bojno polje"
FOTO: Arhiv / "Srpski svet" protiv nezavisne Crne Gore

U nedjelju, 14. marta, održavaju se lokalni izbori u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori.

"Bitka za Nikšić" označena je već u regionalnim medijima kao "biti ili ne biti" za
nezavisnost Crne Gore.

Piše: Faruk Vele

Ne krije to ni crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

"U Nikšiću se igra na sve ili ništa", kazao je predsjednik Crne Gore Đukanović.

Uključio se i Karadžićev ministar

Više je razloga zašto je to tako. Nikšić je rodno mjesto predsjednika Mila Đukanovića. Eventualni pad Nikšića bio bi vjerovatno bi bio proglašen i simobiličnim slomom višedecenijskog neprikosnovenog lidera te zemlje. Zato nije čudo da su sedam dana prije izbora pristalice aktuelne vlasti u Crnoj Gori izašli na ulice u svojim vozilima, mašući zastavama Srbije i unaprijed slaveći pobjedu.

Stvar je toliko ozbiljna da se lično angažirao i Kradažićev ministar Miodrag Daka Davidović, osnivač i lider Narodnog pokreta, koji će, također, učestvovati na lokalnim izborima u Nikšiću. Davidović slovi kao siva eminencija nove vlasti u Crnoj Gori i njihova ključna veza sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Također, eventualna pobjeda aktuelne crnogorske vlasti bi bila prilikom i da se
redefiniraju poljuljani odnosi između premijera Zdravka Krivokapića, njegovog potpredsjednika iz stranke URA Dritana Abazovića (čija se popularnost, kako pišu mediji, polako topi) te krajnje radikalnih prosrpskih i proruskih igrača iz Demokratskog fronta četničkog vojvode Andrije Mandića.

Umiješanost Srbije i RS-a

S druge strane, Đukanoviću i DPS-u te ostalim suverenističkim i državotvornim crnogorskim snagama pobjeda bi značila da su još u igri te da je posrtanje na augustovskim izborima bilo tek eksces i prolazna slabost, prenosi zagrebački "Jutarnji list".

"Situacija je takva da su izbori u Nikšiću bukvalno produžetak kampanje od prošle godine, prvo tzv. litija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i izbora koji su se dogodili. Ovo je prvi put nakon smjene na državnim izborima da će partije odmjeravati snagu. Nikšić nije samo Nikšić, već jedno malo bojno polje gdje se odmjeravaju snage na nacionalnom nivou. Druga još jedna veoma važna stvar jeste činjenica da imamo veliku umiješanost s polja. Pretežno iz Srbije, ali i dijela BiH, etniteta RS, imamo ozbiljno miješanje u političku situaciju u zemlji, a to se u Nikšiću najbolje i osjeća. Naime, Nikšić graniči sa Trebinjem i Bilećom koje su prilično aktivni u "srpskom svetu", kazao je za Radiosarajevo.ba Ljubomir Filipović, politički analitičar iz Crne Gore.

"Srpski svet" je nova sintagma predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kada želi da govori o vezama Srba u regionu. U osnovi, to je priča o prostorima nikada prežaljene tzv. velike Srbije. Ne slučajno, lansiran je i novi svesrpski praznik - Dan srpskog jedinstva, koji ide uz "srpski svet". Koliko ona danas ima veze sa Crnom Gorom?

"To je nova formulacija, a bazirana na onom što se zove "ruski svet". Modelirana je po njemu. Ovaj put se ne ide zvanično ka širenju granica, ali se taj utjecaj širi prekogranično. Mi smo imali na terenu u Nikšiću bukvalno funkconer i aktiviste SNS Aleksandra Vučića, imali smo Draška Stanivukovića, imali smo političare iz RS, iz Srbije na terenu u Nikšiću tokom litija prošle godine", napominje naš sagovornik.

Situacija se otima kontroli

Kako dodaje, miješanje s polja u unutrašnja pitanja Crne Gore su konstatirale i zapadne ambasade u Crnoj Gori.

"Iz tih razloga vidjet ćemo kako će se situacija dovijati dalje. Ono što je veoma važno jeste napomenuti da je Crna Gora danas podijeljeno društvo. Na Nikšiću se najbolje to vidi. Tenzije su jako porasle. Jedan momak je povrijeđen u napadu. Politički lideri pokušavaju spustiti tenzije, ali situacija prijeti da se otme kontroli. Danas vidimo da je policija zabranila te nazovi litije koje su bile momenat na kojem se moglo isprovocirati nasilje".

Dolazi veliki novac

Prema riječima Filipovića, postoje sumnje - koje su procesuirane u Crnoj Gori - da je veliki novac ušao preko granice.

"To je keš kojim se kupuju glasovi. Mediji u Srbiji uništavaju Crnu Goru sa gomilom dezinformacija i širenjem panike koju dnevno proizvode. Da ne pominjem utjecaj SPC koja se uključila i prošle godine, a sada nastavlja da se uključuje u izbore u Nikšiću. U međuvremenu je izmijenjen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ali se SPC nastavlja da se bavi politikom i kada su u pitanju lokalni izbori u Nikšiću", ukazao je Filipović.

Nadalje, on očekuje da će ovi izbori biti lakmus papir odnosa u Crnoj Gori.

"Najviše će oni doprinijeti tome razjašnjavanju i raspodjeli snaga unutar vladajuće koalicije. Lično ne vjerujem, bilo bi veliko iznenađenje da suverenističke, državotvorne snage u Nikšiću osvoje većinu glasova. Tako da će se sve svoditi na to da li će i ko od tri koalicije na vlasti napraviti rezultat. Ako Demokratski foront, koji je lojalan Vučiću poraste, moglo bi doći do zahtjeva za rekonstrukciju vlade i velike političke krize na nacionalnom nivou. S druge strane, ukoliko porastu drugi partneri vjerovatno će situacija ostati nepromijenjena", zaključuje Filipović.

Jesu li ugrožene manjine?

Filipović nije isključio mogućnost novih napada na manjinske zajednice u Crnoj Gori. Ipak, napominje da u Nikšića postoji mala bošnjačka zajednica.

"Taj grad je etnički kompaktan. Međutim, ono što se dešava tamo može da utječe na manjine na drugim prostorima. Taj talas netrpeljivosti preko društvenih mreža se širi. Ono što se desi u Nikšiću može da izazove problem u Pljevljima, Tuzima, i u drugim sredinama gdje je manjinsko stanovništvo zatupljenije. Postoji uvijek rizik. Pokazali su to i parlamentarni izbori", zaključio je Filipović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije