Sretan rođendan: Druga gimnazija obilježava 114. godišnjicu postojanja

Radiosarajevo.ba
Sretan rođendan: Druga gimnazija obilježava 114. godišnjicu postojanja
Facebook / Druga gimnazija u Sarajevu
U ponedjeljak 21. januara Druga gimnazija proslavlja svoj 114. rođendan.

"Tog dana daleke 1905. godine, Zajedničko ministarstvo finansija donijelo je akt o osnivanju realne škole u Sarajevu. Akt je potpisao zajednički ministar finansija Burijan. Škola je zvanično počela sa radom 1. septembra iste godine. U prvu generaciju upisalo se 113 učenika. Realna škola daje prednost većem broju časova iz matematike, prirodopisa, geometrijskog prostorničkog crtanja, fizike i hemije.

Među predmetima je bio i bosanski jezik. Škola je kroz historiju promijenila ukupno deset naziva, a naziv Druga gimnazija Sarajevo dobija prvi put 1922. godine. Danas je naša škola moderna srednjoškolska ustanova koja svoje učenike obrazuje po najvišim međunarodnim standardima, i u kojoj radi visokokvalificirano nastavno osoblje", podsjetili su na svojoj Facebook stranici.

Podsjetimo, nakon Prvog svjetskog rata Druga gimnazija postaje "Druga muška realna gimnazija". Tokom Drugog svjetskog rata zgrada gimnazije biva uništena, a nova zgrada u ulici Sutjeska broj 1 je izgrađena 1959. godine.

Reformom školstva i uvođenjem usmjerenog obrazovanja u SFRJ, Druga gimnazija postaje Matematičko-informatička gimnazija "Ognjen Prica".

Dijelom rata u Bosni i Hercegovini 1992., škola je prekinula sa radom te su školske prostorije služile kao privremeni smještaj za izbjegle. Druga gimnazija je 2000. godine autorizovana da nudi IB dimplomu od strane IBO organizacije.

Trenutno je jedna od tri škole u Bosni i Hercegovini koje učenicima nude IB diplomu. 

Svim zaposlenicima i učenicima Druge gimnazije čestitamo ovaj značajni dan!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije