Druga gimnazija Sarajevo: 50. godišnjica IB programa

Radiosarajevo.ba
Druga gimnazija Sarajevo: 50. godišnjica IB programa
Foto: IB Sarajevo / Ove godine IB slavi 50 godina svoga postojanja

Ove godine IB, međunarodni program obrazovanja koji se u Drugoj gimnaziji Sarajevo uspješno implementira već 18 godina, slavi 50 godina svoga postojanja.

Tom prilikom su učenici IB programa širom svijeta pozvani da se priključe #generationIB događaju kako bi pokazali svoje inovativne ideje, te ponudili rješenja za neke od aktuelnih svjetskih problema.

IB program Druge gimnazije Sarajevo je odabrao temu Citizenship and responsibility #citizenshipIB koja se odnosi na migracije, ekonomiju, konflikte, slobodu govora, odgovornost novinara, lažnih vijesti, te korištenja i zloupotrebe socijalnih medija.

Od ponedjeljka, 10. septembra, do srijede, 12. septembra su se u Multimedijalnom centru (MMC) u školi održala predavanja na sljedeće teme:

- Ponedjeljak, 10.9.2018. - prof. Ešref Kenan Rašidagić, FPN, „Međunarodni odnosi-migracije“
- Utorak, 11.9.2018. - Almir Alić, predstavnik United Nations International Residual Mechanism for Criminal Tribunals „Konflikt i pravda“
- Srijeda, 12.9.2018. - Jelena Kalinić, science novinar- „Fake news“

Učenici II IBMYP i III i IV IBDP su u velikom broju iskazali interesovanje za pomenuta predavanja, te se aktivno uključili s pitanjima i diskusijom.

Nakon odslušanih predavanja učenici imaju priliku da se uključe u rad timova, za svaku pojedinačnu temu, unutar kojih će identificirati problem u našoj zemlji za određenu temu, osmisliti zadatak i ponuditi rješenje.

Do 21. septembra, učenici će postaviti svoja rješenja u vidu tekstova, ilustracija, videa ili fotografija na Twitter i Instagram, gdje će njihovi radovi tako postati dio globalne #generationIB mape. Aktivnosti će se sastojati od identificiranja pozitivnih i negativnih strana migracija, lokalno i globalno, posjete Informativnom centru bivšeg ICTYa u Vijećnici, detektiranju lažnih vijesti kod nas vezano za migrante, presude Haškog tribunala, kao i sve prisutnije lažne vijesti iz nauke.

Više informacija možete naći na sljedećem linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije