Srce, ruke, lopata – i suze: Vratite rudarima oteto!

Piše: Faruk Vele
Srce, ruke, lopata – i suze: Vratite rudarima oteto!
Arhiv / Husinska buna

Štrajkovi i protesti rudara su snažno vezani za tešku bosansku historiju. Od Husinske bune, koja je - neki su izgleda zaboravili te historijske lekcije - počela kao štrajk "zbog vladinog kršenja sporazuma o visini nadnica", do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu ("Izađimo na ulice! Krenite rudari iz Breze, iz Zenice! Ne damo Bosne!", govorio je Josip Pejaković, op. a.), rudarski bunt je na simboličan, ali često i suštinski način bio vezan za važne događaje i promjene u našem društvu.

Mi, rudari...

Tako je i danas kada su rudari Federacije Bosne i Hercegovine već drugi dan pod otvorenim sarajevskim nebom i traže samo svoja osnovna prava, ono što im pripada i što im, kako tvrde, žele oteti. Time, uz ostalo, na direktan ističu zahtjeve za pravednijim društvom u cijelosti. Otud masovna podrška građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine promrzlim rudarima pred zgradom Vlade FBiH, jer razumiju poruku koju, pored svega, neki pokušavaju skandalizirati.

Mudra vlast uvijek je ovdje vodila računa o tome da svojim potezima strpljive i s malo zadovoljne rudare ne izvede na ulicu. Jer su rudari, zbog onog što jesu, uvijek imali nepodijeljeno divljenje i poštovanje ljudi iz svih društvenih slojeva.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Naivno je, drsko, pa i politički glupo spiovanje koje ovdašnja vlast pokušava raditi od izbijanja rudarskih protesta u Sarajevu. Pokušaji da se njihove predstavnike kompromitira, da se cijele proteste gurne na polje političkih manipulacija, čak i petokolonaštvo, uprkos isključivo socijalnoj pozadini istih - samo se mogu obiti o glavu onima koji stoje iza toga.

Jedino što rudarima u ovoj zemlji nikada niko nije mogao osporiti jeste njihov patriotizam i spremnost da se bore za ovu zemlju, njezino bolje sutra, što u potvrdili i tokom agresije stajući u prve braniteljske redove! I to uprkos činjenici da im je gotovo uvijek bilo najteže.

Rudari nikada nisu i neće biti peta kolona, niti će dozvoliti da ih bilo ko manipulira na način kako to pokušavaju objasniti javnosti razni "heroji minhenskih brigada" bliskih najvažnijim minderima. Ko išta želi znati o historiji Bosne, trebao je barem tu lekciju naučiti.

Ono što jeste činjenica, i tome su ispisani tomovi novinarskih uradaka, da je u rudnicima bilo kriminala, da je bilo u puno para, pa ih sad nema... To, međutim, nije krivica rudara, onih koji zarađuju i svoje i plate direktora, parlamentaraca, ministara i svite, već onih koji su bili na vlasti proteklih decenija u Bosni. Nije nikakva tajna da su se vrhovi partija otimali, a i danas se otimaju, za uprave rudnika preko kojih kopuju izbore, podobne i potrebne ljude, medije... I tako godinama.

Vlasti to znaju, pa i vlada Fadila Novalića koja, ničim izazvana, uskoro puni sedmu godinu obnašanja dužnosti.

Ako su znali sve nepravilnosti koje sada, kao, obznanjuju javnosti, zašto nisu reagirali i tražili procesuiranje odgovornih?

Naravno, nisu to radili jer su i rudnici bili i ostali "zlatne koke" svake vlasti. Zato vlast, umjesto što se kukavički krije iza kordona policije - koja, također, jedne hljeb sa sedam kora - mora s poštovanjem, odgovorno, bez fige u džepu, pokušaja spinovanja i razvlačenja pameti, želje da se "komorate izmori " na asfaltu i pod vedrim nebom, dakle, iskreno - da izađe pred rudare i obeća ispunjenje sljedećih zahtjeva:

- Donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda (EP)

- Kontrola metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja, koji se isporučuje iz rudnika uglja u sastavu Koncerna prema JP Elektroprivreda Sarajevo

- Stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu

- Koncerna o primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku

- Poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FbiH

- Potpuna realizacija Sporazuma koji je potpisao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH i JP EP 19. maja 2021. godine

- Smjena Admira Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda

- Smjena direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna koji se jednostranom odlukom poslodavca po nalogu iz JP EP stavili u primjenu novi pravilnik o radu i pravilnik o random učinku

- Utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u FBiH u visini od 1.000 KM...

Kad se Fadil vrati...

Oni, a ne rudari potom moraju osigurati ponovno uspostavljanje funkcioniranje sistema, čišćenje rudnika od kriminala i kriminalaca, a pravosuđe provesti hapšenje odgovornih, te, napokon, vratiti stvari na pozitivan početak. 

Vlast koja nas već godinama smara kako im super ide, samo mi to, eto, ne vidimo – neka, evo, dokaže svoju uspješnost rješavajući rudarsko pitanje. Halal im bilo!

Kada izađe sa ročišta u Sudu BiH premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao čovjek iz privrede, bi ove poruke trebao ozbiljno shvatiti. On je otprilike iz rudarskog kraja, razumjet će. Federalni ministar Nermin Džindić bi se napokon morao spustiti na zemlju, te iz "fensi" odijela uskočiti u rudarske čizme, te prići pošteno, a ne kalkulantski, rješavanju rudarskih problema. Nije on nikakav medijator već glavni i odgovorni!

Na koncu, Džindić u neposrednoj blizini ima ljude koji imaju mnogo iskustva u privredi i u odnosima sa radnicima, oni ga mogu podučiti ko su rudari, ko su radnici i kako se jedino može s njima.

No, ukoliko ministar Džindić i njegov prijatelj Fadil to nisu sposobni učinit, dakle, ispuniti rudarske zahtjeve, te početi proces uspostave pravednijeg i socijalno osjetljivijeg društva, pošteno je to reći - i otići u zasluženu nebitnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije