Blic / Srbijanci otkrili Neum: Ovo je raj, mnogo je ljepše nego što smo očekivali

02. 08. 2020. u 12:55:00 Blic.rs

Shares: 2013

Neumu možete uživati u prstacima, specijalitetu koji je svuda u Evropi zabranjen, kao i u skrovitim fensi plažama, do kojih put znaju samo dobri poznavaoci prilika. Neum je i jedini grad na moru, koji će, za koju godinu, završiti pod mostom, piše u reportaži beogradskog Blica.

Ipak, ove i druge skrivene čari jedinog grada u BiH koji se nalazi na moru mnogim turistima nisu poznate. Jer, većini onih koji godinama ljetuju u Neumu nije ni do gala večera, ni do dalekih plaža, sa trščanim suncobranima i skupim ležaljkama.

Penzioneri iz BiH godinama dolaze u Neum na more, na nekoliko dana, neki iz navike, jer su prije rata njihova preduzeća ovdje imala odmarališta, a neki zato što nemaju pasoš, jer ionako nemaju novaca da putuju po bijelom svijetu.

Česti gosti u Neumu su i porodice skromnijih finansijskih mogućnosti, zato što je ovdje smeštaj znatno jeftiniji nego u Hrvatskoj. Uz to, mobilne telefone građani BiH mogu koristiti bez rominga, a nema ni gimnastike sa stranim valutama i preračunavanjem cijena jer se, logično, ovdje, kao i svuda u BiH, sve plaća domaćim konvertibilnim markama.

Ali, ove godine se situacija drastično promijenila. U Neum su pohralili i oni koji nisu ni slutili da će ljetovati u BiH.

Kada su Crna Gora, Hrvatska i Grčka, zbog epidemije korone, stavile rampe na svoje granice, 24 kilometra bosanskohercegovačke obale na Jadranu okupirali su gosti iz Beograda, Novog Sada, Bihaća, Banja Luke i mnogih drugih gradova u sjevernoj BiH i Srbiji.

"Du ju spik ingliš" vam u Neumu neće biti od neke koristi, ali ekavicu možete čuti na svakom koraku.

Među turistima je ove godine mnogo mladih. Đina Milošević, studentica iz Užica je, kao i većina njenih vršnjaka, oduševljena Neumom.

"Volim Bosnu i Bosance, a volim i more. More u Bosni je za mene super kombinacija", kaže Đina.

blic_RAS_neum_02.jpg - undefined

Đina Milošević (Foto: Blic/RAS)

No, mnogi lokalci bi je, da su ovo čuli, pogledali poprijeko. Jer, oni se ljute kad neko za Neum kaže da je "bosanski grad".

"Neum je, naravno, u Hercegovini, to zna svako ko se razumije u geografiju. Ako neko kaže da je Neum u Bosni, onda i ja mogu reći da je Sarajevo u Hercegovini", kaže gradonačelnik Neuma Živko Matuško, koji je, naravno, "čisti" Hercegovac.

Mehmed Imamović je Bosanac, ali je i pravi neumski barba, takoreći lokalac. On zna ono što turisti ne znaju. Ovaj penzionisani revizor iz Tuzle ima kuću u Neumu i već decenijama ovdje provodi ljeta. Dugo je, kaže, gledao kako kolone turista, Jadranskom magistralom, prolaze kroz Neum, hrleći u Hrvatsku. A šta to, zaboga, Hrvatska ima, a da Neum nema!?

"Evo, konačno je i nas bog pogledao. Drago mi je što dolazi sve više gostiju iz Srbije. Neka vide ovu lepotu i neka nam se dogodine vrate", kaže Mehmed i pokazuje strmi makadamski put, koji vodi do jedne od naljepših plaža na Jadranu.

Kada nakon dva tri kilometra "off-road" vožnje i još stotinak metara pješačenja kroz krš i kamenjar stupite na "Feral beach" bit će vam jasno da se svaki metar avanture isplatio.

Tiha uvala, ograničen broj kupača, jer ovdje možete doći samo s rezervacijom, te tršćani suncobrani, beli baldahini i restorančić s morskim specijalitetima i hladnim pićem – sve to izgleda kao da ste iz BiH odjednom banuli – na Maldive.

blic_RAS_neum_03.jpg - undefined

Ekipa iz Beograda (Foto: Blic/RAS)

U ovim blagodetima uživala je i grupa mladića iz Beograda: Cole sa Dorćola, Uroš iz Zemuna, Nikola s Voždovca, Rule s Banovog Brda, Direktor s Novog Beograda… Oni nisu upućeni u verbalni rat na temu čiji je Neum. Što se njih tiče, Neum je njihov, bar do kraja odmora; zauzeli su borbeni položaj u baru na plaži i – ne odstupaju.

"Nije nam žao što smo putovali skoro 500 kilometara, jer ovdje je mnogo, mnogo ljepše nego što smo očekivali. Nema šta da pričamo, vidite i sami, raj na zemlji", kažu uglas mladi Beograđani.

Ostatak reportaže možete pročitati OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA