Sprema li se ekonomski kolaps u entitetu RS? 'Dolazi teži period nego ikada'

7
N. Žunić
Sprema li se ekonomski kolaps u entitetu RS? 'Dolazi teži period nego ikada'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U bosanskohercegovačkom entitetu RS već dugo vremena postoje ogromni problemi s finansijama. 

Dok je dosada najkritičnija situacija bila sredinom ove godine, zbog velike rate kredita koja je morala biti vraćena, čini se da neće biti poboljšanja u narednom periodu. Pri tome, veliki broj stranih investitora povlači svoje projekte iz ovog entiteta, a krediti od međunarodnih organizacija su sve rjeđi. 

Detaljno objašnjenje ekonomskih problema u ovom entitetu za portal Radiosarajevo.ba daje Stefan Blagić, predsjednik Udruženja 'Restart'. Odmah na početku razgovora, Blagić naglašava da je problem iz juna tek početak finansijskih nepogoda po vlast u entitetu RS. 

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

"Prvi problem kojim smo svi mogli da svjedočimo se desio u junu kojeg je Vlada RS riješila praktično u foto-finišu, nekoliko dana prije isteka roka, kada se vratilo nešto oko 300 miliona KM. Međutim, to nije sve, zbog toga što ove godine dolazi na naplatu skoro pa duplo toliko, do kraja godine.

Vlada RS nema one stalne izvore finansiranja iz stranih kredita koje je imala dosad. To je prvenstveno zbog toga što međunarodna zajednica, prvenstveno MMF i Svjetska banka, obustavila finansiranje, makar za sada, ali se Vlada RS okrenula drugim izvorima. Mogli smo da svjedočima da su tu u prvom redu bili Kina i Mađarska", rekao je Blagić, te nastavio:

Novo zaduženje entiteta RS, ovaj put kod Mađara: Vlada "sakrila" informaciju o kreditima

Novo zaduženje entiteta RS, ovaj put kod Mađara: Vlada "sakrila" informaciju o kreditima

"Dok je ova situacija u RS jako teška, dolaze još teža vremena iduće, a pogotovo 2025. godine. Postavlja se pitanje: Kako će vlada da nabavi toliki novac? To je sada jedna dubioza, jedan dužnički krug u kojem se vrtimo iz godine u godinu.

Ja nikada ne bi podcijenio Milorada Dodika - on ovdje završava sve te poslove koji su, po meni, blago rečeno upitni po zakonitosti. Dodik zasada uspjeva da, kako tako, svojim kanalima namakne dovoljno novca da osigura lividnost budžeta RS. Da li će to ostati tako u budućnosti, vidjet ćemo, ali činjenica je da dolazi period teži nego ikada." 

Blagić je naveo i realne implikacije po građane u ovom entitetu, odnosno šta su realni scenariji ako se krediti ne vrate na vrijeme. 

Faruk Hadžić: Dug je zao drug – RS-u zbog dospjelih obaveza prijete dramatični scenariji

Faruk Hadžić: Dug je zao drug – RS-u zbog dospjelih obaveza prijete dramatični scenariji

"Znamo vrlo dobro šta se dešava ako neki krediti ne budu otplaćeni. Ispaštat će upravo građani, počevši s budžetskim korisnicima. Ne isključuje se mogućnost kašnjenja penzija i plata. To su realne mogućnosti ako se novac ne nabavi na vrijeme. Sva budžetska davanja rizikuju da dođu u situaciju da, u najmanju ruku, kasne ili čak drastično kasne. To su najozbiljnije implikacije koje se mogu desiti", rekao je predsjednik Udruženja 'Restart'. 

Naveo je jednu nevjerovatnu cifru koju će vlada manjeg bh. entiteta morati izdvojiti u roku narednih nekoliko godina.

"Činjenica da je 2025. ili 2026. godine na naplatu dolazi više od milijardu i pol KM, što je ogroman novac. Mene baš interesuje, kao nekoga ko posmatra političku i ekonomsku situaciju u RS, kako će se osigurati takav silan novac.

Stefan Blagić
Foto: Screenshot: Stefan Blagić

Projekcije o inflaciji Vlade RS bile su veće nego što je bila stvarna inflacija, što je dovelo do manjih prihoda PDV-a. To je još jedan razlog potencijalne opasnosti u koju mogu doći vlastodršci ovdje. Postoji još jedna bitna stvar, a to je činjenica da su mnogi funkcioneri iz RS na crnim listama. To je i jedan od razloga zašto su blokirana sva sredstva i što je Njemačka obustavila finansiranje projekata u RS.

Teško je poslovati i raditi s ljudima koji se nalaze na američkim crnim listama, to je ipak jedna ozbiljna zemlja. Ljudi su iz pojedinih razloga procijenili da su premijer, članica Predsjedištva BiH i razni ministri upleteni u korupciju. Samo zbog toga čitav ovaj proces nabavljanja sredstava iz inostranih kredita je drastično otežan", rekao je Blagić. 

Naš sagovornik je podijelio i priču o domenu Vlade RS, koji je iz dosad nepoznatih razloga - blokiran. 

Faruk Hadžić: Dramatične posljedice Dodikove politike po ekonomiju RS-a

Faruk Hadžić: Dramatične posljedice Dodikove politike po ekonomiju RS-a

"Radi se o tome da je domen Vlade RS blokiran. Ne postoje zvanične informacije, sve su za sada spekulacije, o tome ko je blokirao ovaj domen. Sada postoji problem s više hiljada mailova Vlade RS koji nisu funkcionalni. Jedno vrijeme niste mogli pristupiti ni sajtu Vlade RS, a ne znam kakva je sada situacija. Oporavak od ovoga će sigurno trajati nekoliko sedmica, da se sve vrati u prvobitno stanje. Nije nimalno naivno, to je otežalo komunikaciju, kako unutar same vlade, tako između vlade, građana, novinara i tako dalje", objašnjava Blagić. 

Za kraj razgovora, otkrio nam je i kako vidi budućnost naše zemlje. 

"Vidite, BiH je mala zemlja. Svakako u okviru Europe, ali možda čak i u regionalnim okvirima. Mi nemamo nikakvog osnova da pokazujemo mišiće ni prema kome. Nije mi jasno zašto pojedini zvaničnici RS, ali i na nivou Bosne i Hercegovine, pokušavaju da uslovljavaju i prijete. Meni to djeluje smiješno. Što se više budemo inatili, to će nama biti gore. Vrijeme je da se spuste tenzije i da se okrenemo ekonomiji. Tu mislim na smanjivanje poreza, doprinosa, akciza na gorivo, kako bi upravo građanima BiH olakšali život.

Međutim, vlastodršci prosto građane ne vide. Oni ne troše gorivo iz svog džepa, pa zbog toga im ne smetaju cijene goriva od 3 KM. Samo prije godinu i pol ili dvije, mi smo plaćali gorivo 1.50 ili 1.60 KM. To je dramatičan udar na džepove građana. Dakle, vrijeme je da se situacija smiri. Majka svih rješenja, pogotovo u RS, bila bi smjena ove nakaradne vlasti", rekao je Stefan Blagić za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije