Kredit Orbanove banke za vraćanje dugova Republike Srpske

3
Radio Slobodna Evropa
Kredit Orbanove banke za vraćanje dugova Republike Srpske
Foto: EPA-EFE / Milorad Dodik i Viktor Orban

Novi kredit za stare dugove. 110 miliona eura za koji se zadužuje kod Mađarske bh. entitet Republika Srpska (RS) biće namijenjen za otplatu starih dugova.

"Potpisivanje ugovora omogućiće nesmetano izvršavanje svih obaveza i realizaciju planirane politike Vlade Republike Srpske", navode za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva finansija RS.

Novac se uzima od Izvozno-uvozne banke Mađarske (EXIM).

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Potezi koji se ne dopadaju Dodiku: Njemačke sankcije već nanose ogromnu štetu

Potezi koji se ne dopadaju Dodiku: Njemačke sankcije već nanose ogromnu štetu

EXIM banka se nalazi stopostotno u državnom vlasništvu, a kako navodi njihov vebsajt, oni su "zvanična izvozna kreditna agencija" te zemlje.

EXIM banka je osnovana 1994. godine, a raspolaže imovinom od skoro pet milijardi evra.

Prema njihovoj klasifikaciji zemalja po riziku za investiranje, na skali od 1 do 7, BiH ima ocjenu 5, na nivou Crne Gore, Kosova i Moldavije. Jedine evropske zemlje sa lošijim rejtingom su Rusija (6), te Bjelorusija i Ukrajina (7).

"Zahvaljujući aktivnostima predsjednika Republike Srpske, gospodina Milorada Dodika, Mađarska je iskazala interes za finansiranje, te je Ministarstvo finansija Republike Srpske pristupilo pregovorima sa nadležnim institucijama", navodi se u odgovoru za RSE.

Milorad Dodik
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

Nije odgovoreno na pitanje RSE da li je ministarka finansija, Zora Vidović, potpisala ugovor u kreditu, obzirom da se u Odluci navodi da je ministar ovlašćen za to.

Rok otplate je 10 godina, fiksna kamata iznosi pet procenata, a zatezna dva procenta. Takođe je planirana i jednogodišnja odgoda plaćanja, tzv. "grace" period.

O kakvoj banci se radi?

Kapital uglavnom dobijaju sa tržišta novcem, oni izdaju obveznice, a mađarska država garantuje za njih, pojašnjava Balint Salaj (Szalai), novinar mađarskog servisa RSE.

"Njihova poslovanja su često slična onome što radi Kina – finansiraju infrastrukturni projekat, nakon čega Mađarska traži da posao obavljaju mađarske kompanije, čime obezbjeđuju poslove u inostranstvu svojim saveznicima", pojašnjava Salaj.

Viktor Orban pisao Miloradu Dodiku

Viktor Orban pisao Miloradu Dodiku

On kaže da su krediti EXIM banke takođe bili u centru pažnje javnosti zbog mnogih skandala.

Prije sedam godina, Andi (Andy) Vajna, poznati mađarski producent blizak Orbanu, dobio je od njih jeftin kredit veći od 22 miliona evra pod izgovorom da "pojača konkurentnost" na tržištu.

Andi Vajna, mađarski filmski producent iz krugova bliskih premijeru Viktoru Orbanu.
Radio Slobodna Evropa: Andi Vajna, mađarski filmski producent iz krugova bliskih premijeru Viktoru Orbanu.

Tim novcem je kupio mađarski drugi najveći TV kanal, TV2, od kojeg je napravio, kako kaže Salaj "propagandno glasilo za vlast".

Ističe da su i drugi saradnici mađarskog premijera dobijali milionske kredite kojima su kupovali nekretnine u Budimpešti, uključujući i Orbanovog zeta, koji je tim novcem kupio nekoliko palata u glavnom gradu Mađarske.

KEXIM banka je "zarobljena finansijska institucija"

Ovo prema tumačenju Evropske unije znači da ne može djelovati nezavisno od vlasti, i da je kao takva dio države.

"Njena misija je, na papiru, da pomogne mađarskim kompanijama da pojačaju svoje izvozne mogućnosti sa jeftinim kreditima. U stvarnosti, ona finansira najrazličitije poslove, a veliki dio njih je samo politički motivisan i nema veze sa izvozom", rekao je Salaj.

On ističe da se mnogi klijenti EXIM banke nikad nisu bavili izvozom, ali da se o njihovom portfoliju malo zna, jer tvrde da je "poslovna tajna".

U skandaloznom obraćanju Orban podržao Dodika na izborima: "RS je počasni susjed Mađarske"

U skandaloznom obraćanju Orban podržao Dodika na izborima: "RS je počasni susjed Mađarske"

Posljednja ozbiljnija procjena se desila 2016. godine, a tada su "Orbanovi politički saveznici dobili više od pola kredita EXIM banke", kaže Salaj, i dodaje da većina njih nije izvozila ništa.

EXIM banka je dala kredit od 5,8 miliona evra tuzlanskom "Vodovodu i kanalizaciji", prema ugovoru iz 2004. godine, čime je taj grad riješio problem vodosnabdijevanja.

U junu 2016, mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine, Peter Sijarto (Szijjártó) na sastanku je obavijestio Mirka Šarovića, tadašnjeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da je otvorena kreditna linija od 61,5 miliona evra za podršku saradnji mađarskih i bh. kompanija.

Kompletan članak pogledajte Ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije