Prve reakcije Milorada Dodika, Dragana Čovića i Nermina Nikšića

4
A. Ka.
Prve reakcije Milorada Dodika, Dragana Čovića i Nermina Nikšića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa današnjeg potpisa sporazuma

Milorad Dodik, predsjednik SNSD, nakon što je danas potpisan sporazum u Parlamentu BiH, rekao je da su, između ostalog, odlučili da se bave bezbjedonosnim stvarima i pitanjem sigurnosti, kao i regionalnim saradnjama.

"Bosna i Hercegovina ima svoj plan reformi vezano za odbranu i saradnje sa NATO-om, tako da će to tako biti i dalje. Pregovarači su bili uporni da zaštite svoje interese i pozicije, ali su jednako tako bili i fleksibilni. Treba da formiramo Vijeće ministara i da se bavimo svim bitnim pitanjima. Mislim da smo po prvi put svi zajedno rekli "idemo da vidimo šta možemo da uradimo". Odluka da BiH bude u NATO-u morat će biti donesena u BiH i niko to ne spori. HDZ ima svoju poziciju i smatra da treba, mi smatramo da ne treba. Imamo plan reformi i ništa nismo mijenjali", poručio je Dodik i dodao:

"Moram da primjetim ogromnu razliku. SDA je ranije godinu blokiralo formiranje Vijeća ministara, a kada su ušli u novo Vijeće ministara onda dvije godine nisu htijeli ništa da odlučuju. Želim da zahvalim ljudima iz Osmorke, jer su imali dovoljno širine, ovo je prvi put da se potpiše sporazum oko raspodjele mjesta".

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nermin Nikšić, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali sporazum

Nermin Nikšić, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali sporazum

Dragan Čović, predsjednik HDZ, kazao je nakon potpisanog sporazuma da niko nije vjerovao da će imati Vijeće ministara u ovoj godini.

"Sporazum je pravljen po sličnome konceptu koji je pravljen i za nivo Federacije BiH. Idemo sa popunom Vijeća ministara. I glavni cilj - da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak. Ovo je idelano vrijeme da se donose odluke", kazao je, između ostalog Čović.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP, obratio se također medijima nakon potpisanog sporazuma.

"Mi smo se bazirali da razlike ostavimo po strani, da pokušamo vratiti nadu. Ljudi iz BiH odlaze sa svih strana, a na nama je da se dogovaramo i radimo. Nije tajna da imamo neka različita razmišljanja u odnosu na Milorada Dodika. Vodit ćemo se zakonima i Ustavom BiH. Bazirali smo se na saradnju i pružanju ruke", zaključio je Nikšić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije