Konvencija o pravima djeteta "prevedena" na jezik razumljiv djeci

Radiosarajevo.ba
Konvencija o pravima djeteta "prevedena" na jezik razumljiv djeci
Foto: UNICEF / Ilustracija

Povodom trideset godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, UNICEF je "preveo" Konvenciju na jezik razumljiv djeci.

UN Konvencija o pravima djeteta usvojena je 20.11.1989. godine, a ovaj datum od tada se obilježava kao Međunarodni dan djetet.

Ovaj međunarodni sporazum tumači ko su djeca, koja su njihova prava i koje su odgovornosti vlada da zaštite i ispune ta prava.

Sva propisana prava su povezana i jednako važna, te se ne mogu oduzeti djeci.

Također, Konvencija o pravima djeteta je jedinstvena jer predstavlja prvi općeprihvaćeni ugovor o ljudskim pravima u kojemu se ekonomska, socijalna, kulturna te građanska i politička prava nalaze u jednom dokumentu.

Djetinjstvu pripada posebna zaštita i pomoć, a odrasli trebaju omogućiti djeci da se razvijaju i rastu u porodičnoj sredini okruženi ljubavlju, sreći i razumijevanju.

Međunarodna organizacija UNICEF ravna se prema Konvenciji o pravima djeteta, a njegova je uloga pomoći vladama širom svijeta da bolje ispunjavaju prava djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije