Geeta Narayan: Kvalitetno obrazovanje je jedan od najvećih prioriteta u BiH

V.A.Z.
Geeta Narayan: Kvalitetno obrazovanje je jedan od najvećih prioriteta u BiH
Foto: Almir Panjeta / Geeta Narayan, UNICEF

Nakon tri godine, Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini završava svoj mandat. Uspješno, rekli bismo, iako je ovo bio period velikih profesionalnih iskušenja za nju, ali i za kompletan tim UNICEF-a u našoj zemlji.   

U intervjuu za Radiosarajevo.ba, kanadska diplomatkinja s više od 20 godina iskustva u UNICEF-u  i posvećenosti unapređenju prava i položaja djece širom svijeta, govori o izazovima sa kojima se susrela u Bosni i Hercegovini. Kada je prije tri godine ovdje došla sa suprugom i dvoje djece, šta su bila njena očekivanja? 

 "Nikada ranije nisam radila u ovom dijelu svijeta. Radila sam u Africi, Aziji i na Bliskom Istoku. Iskreno, očekivala sam da će biti malo lakše jer odlazim u Evropu, neće biti mnogo kompliciranih situacija kada su u pitanju prava djece. A onda sam došla i uvidjela koliko je kompleksna situacija vezana uz prava djece u Bosni i Hercegovini i da predstoji mnogo izazova, bez obzira što smo u Evropi i što je druga decenija 21. stoljeća.  Moj prvi cilj bio je slušam druge, postavim mnoga pitanja i saznam što više o kompleksnoj historiji i situaciji u BiH. Nakon toga odredili smo kako to UNICEF može pomoći djeci ove države na još bolji način i šta je to dodatna vrijednost koju možemo dati. 

Naš prvi prioritet je bio doprijeti do svakog djeteta, prvenstveno u smislu kvalitetnog obrazovanja, kvaliltetne zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, kako ni jedno dijete u BiH ne bi bilo zaboravljeno.  To je ono što Konvencija o pravima djeteta nameće cijelom svijetu, ali i što se poklapa s ciljevima održivog razvoja".

Migrantska situacija najviše pogađa djecu 

U vrijeme mandata Geete Narayan, Bosna i Hercegovina postala je dio rute kojom se kreću i u kojoj se zadržavaju migranti i izbjeglice. UNICEF-ov tim je reagirao u kratkom roku

"Kao što znamo, Bosna i Hercegovina trenutno prihvata veliki broj izbjeglica i migranata iz različitih zemalja - u posljednjih godinu dana bilo ih je oko 30.000. Očekuje se da će se taj trend nastaviti. U posljednje dvije godine, UNICEF je,  zajedno s partnerima iz domaćih vlasti,  organizacijama IOM, EU i UNHCR i nevladinim sektorom uspostavio sistem pomoći za djecu izbjeglice i migrante. To uključuju  zdravstvenu zaštitu djece, imunizaciju, podršku njihovom uključivanju u obrazovanje, savjetovanje i psihosocijalnu pomoć, s obzirom da su bili izloženi ekstremno teškom putovanju i traumatičnim događajima koji su ih doveli ovdje.  

Najranjivija kategorija su djeca koja su na putu sama, bez pratnje roditelja ili rodbine. Oni su u velikom riziku da postanu žrtve trgovine ljudima ili eksploatacije. Naša intervencija prema ovoj skupini je specifična - u prvom redu nastojimo im osigurati skrbnike dok su u BiH, odraslu osobu koja će djetetu pomoći. Često im  je potrebna i dodatna psihosocijalna pomoć i savjetovanje. 

Takođe, želimo omogućiti svoj djeci migrantima i izbjeglicama da i dalje budu djeca. U zbirnim centrima osnovali smo kutke u kojima  djeca mogu provoditi vrijeme, družiti se, učiti i igrati se. Nazvali smo ih Kutci za djecu (Child-friendly Space). 

Važno nam je osigurati da što više djece izbjeglica i migranata bude uključeno u redovnu nastavu. Tokom zimskih mjeseci smo organizirali časove Bosanskog jezika kako bi s početkom drugog polugodišta oko 200 djece ponovo sjelo u školske klupe.

Zaista je bilo dirljivo vidjeti na kako lijep način su vršnjaci prihvatili djecu migrante i izbjeglice u svojim razredima. Mnogo rada je prethodilo tome, razgovora s direktorima, obrazovnim vlastima, roditeljima, medjima. Donekle je očekivano da postoji nepovjerenje prema nekome ko izgleda drugačije i zato je trebalo je razbiti stigmu. Trebalo je dokazati da nema razloga za strah, da oni nisu ni prljavi ni bolesni, niti su teroristi. To su  djeca baš kao moja ili tvoja,  pripada im pravo na školovanje.  Polazak u školu bio je pozitivan preokret za tu djecu.  

Geeta Narayan, UNICEF - undefined

Foto: Almir Panjeta : Geeta Narayan, UNICEF

Trebam spomenuti i Kutke za majke i bebe koje smo takođe otvorili u zbirnim centrima. To su mjesta na kojima majke s bebama dobijaju neophodnu podršku, sredstva za higijenu, pelene, gdje mogu presvući i nahraniti bebu i dobiti neophodan mir", kaže Geeta Narayan. 

Rad na unapređenju obrazovnog sistema u BiH  

UNICEF je posebno aktivna na kvalitet obazovanja i ishode učenja. Naša sugovornica otkriva kako je  po dolasku u BiH bila neprjatno iznenađena jer je očekivala veći kvalitet učenja od postojećeg: 

"Posjetila sam mnoge škole i uvidjela da su metode učenja i podučavanja zastarjele.  Djeca se ne ohrabruju da postavljaju pitanja i kritički razmišljaju. Nije samo to bilo iznenađujuće za mene. zaprepastio me kompliciran obrazovni sistem, fenomen 'dvije škole pod jednim krovom', kao i monoetničke škole gdje djeca nemaju baš nikakvu mogućnost da uče u okruženju različitosti. 

Predškolsko obrazovanje je takođe od velike važnosti, jer ono daje temelje za cjeloživotno učenje. Ako se ne posvetimo djeci od dvije ili tri godine i ne damo im mogućnost da se zdravo razvijaju, uče i usvajaju socijalne vještine, propustili smo. Zato ulažeo napor s ciljem da da svako dijete dobije pristup predškolskom obrazovanju, makar na godinu dana.  

UNICEF se posebno fokusirao na kvalitet obrazovanja i shode učenja. Želimo doprinijeti dijalogu o tome da li djeca imaju mogućnost usvojiti napredna znanja, vještine i kompetencije potrebne za 21. stoljeće. Da li BiH može postati konkurentna zemlja po pitanju znanja i tržišta rada. 

U tom smislu UNICEF podržava međunarodno PISA istraživanje u kojem je BiH sudjelovala prvi put 2018 godine, a rezultati će u cijelom svijetu biti objavljeni 3. decembra. S nestrpljenjem ih očekujemo, s obzirom da će BiH prvi put imati priliku da se uporedi s osamdeset ostalih država kada su u pitanju funkcionalna znanja koja posjeduju petnaestogodišnjaci. To će biti međunarodno mjerljivi podaci koji će, nadam se, pomoći da prestanemo razgovarati o podjelama, već se fokusiramo na stvarna znanja kojima raspolažu djeca - znaju li rješavati probleme i kritički razmišljati u stvarnom životu" tvrdi gospođa Narayan.         

UNICEF je suorganizator velike radionice pod nazivom "Unapređenje kvaliteta učenja u Bosni i Hercegovini korištenjem velikih međunarodnih istraživanja", koja će se u Sarajevu održati 13. i 14. juna. 

"Radionica se organizira u partnerstvu s Norveškom ambasadom u BiH i Agencijom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO). Osim PISA 2018 istraživanja, APOSO trenutno  u BiH provodi TIMSS istraživanje, a očekuje se još jedno, pod nazivom PIRLS. To su različiti standardizirani testovi kojima se procjenjuje nivo znanja određenog uzrasta, a sve sa ciljem poboljšanja obrazovanja u korist djece i društva u cjelini. Na radionici će se predstaviti iskustva iz drugih zemalja i saznat ćemo kako se rezultati testova mogu iskoristiti na najbolji način. Očekuje se učešće preko 70 profesionalaca iz oblasti obrazovanja u BiH. Za nas je ovo vrlo značajno", zaključuje naša sugovornica. 

Na pitanje na šta je posebno ponosna u prethodnom trogodišnjem mandatu, prva osoba UNICEF-a u BiH  upravo izdvaja rad na unapređenju obrazovanja kao jedno od dostignuća.   

Još jednu stvar ne želimo izgubiti iz vida i ona će dale biti jedan od prioriteta - poboljšanje situacije u kojoj se nalaze mladi u ovoj zemlji. Iako UNICEF radi za djecu od nula do 18 godina, mnogo našeg rada obuhvaća djecu u  prvoj dekadi života. No u zemljama  poput BiH mi ne smijemo zaboraviti adolescente. Toliko je nade, potencijala i energije u toj grupi, a istovremeno i gubitka nade, rekla bih. Zato ćemo i dalje posvećivati pažnju ovoj skupini".

Geeta Narayan odlazi u New York gdje je očekuje sljedeći mandat. A šta je to što ostavlja svojoj nasljednici, koja na čelo UNICEF-a u BiH treba doći u julu? 

"Željela bih da nastavi raditi na onome što smo do sada postigli u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti,  socijalnoj zaštiti i stvaranju boljih uvjeta za djecu. Nadam se da će moja nasljednica isticati važnost korištenja rezultata  PISA istraživanja za unapređenje školskog sistema, te nastaviti sa zagovaranjem u tom smislu. 

Jedna od stvari koju smo tek započeli je uključivanje privatnog sektora. Iako smo do sada ostvarili dobre odonose sa institucijama, tek nam predstoji pridobijanje privatnog sektora, a veoma je važno. Tu se nalaze mogućnosti za mlade, za zaposlenja i napredak društva" zaključuje Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije