Sarajevo dobilo dinosaurusa: napravljen je od ćumura i ima prevažnu poruku za nas

Radiosarajevo.ba
Sarajevo dobilo dinosaurusa: napravljen je od ćumura i ima prevažnu poruku za nas
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Steliana Nedera

Neka izumiranje ne bude naš izbor - poruka je skulpture dinosaurusa, koja je danas predstavljena u Sarajevu.  

Posljednji je trenutak da vlasti u BiH i donosioci odluka počnu voditi računa o galopirajućim klimatskim promjenama koje prijete cijelom čovječanstvu. 

Tim povodom, na platou Historijskog muzeja u Sarajevu upriličen je događaj na kojem je predstavljena globalna kampanja kojom se skreće pažnja na konkretne akcije u borbi protiv klimatskih promjena i kretanju ka inkluzivnom, zelenom oporavku. Kampanju provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a neposredan povod je konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP26 koja se održava u Glasgowu od 31. oktobra do 12. novembra 2021. godine.

U parku ispred Predsjedništva BiH pronađeno tijelo: Policija i Hitna pomoć na terenu

U parku ispred Predsjedništva BiH pronađeno tijelo: Policija i Hitna pomoć na terenu

Dinosaurus pod imenom Frenki je globalna maskota kampanje. Umjetnici koji potpisuju novo umjetničko djelo u Sarajevu su Hanna Dujmović, akademska skulptorica; Marko Frančešević magistar skulpture, Samir Sućeska magistar i viši asistent na odjelu skulpture Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Osnovni materijal od kojeg je Frenki napravljen je ćumur, ali na njemu je i zeleno lišće kao simbol kontrasta između kisika i CO2.  

Skulptura dinosaurusa kao upozorenje o klimatskim promjenama - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Skulptura dinosaurusa kao upozorenje o klimatskim promjenama

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH je povodom pokretanja kampanje izjavila da mnoge države, među kojima je i BiH, umjesto da podstiču razvoj zelene energije, subvencioniraju korištenje fosilnih goriva. Time direktno finansiraju ubrzavanje klimatskih promjena koje prijete nestankom planete. 

"Glavna poruka kampanje je sljedeća - dinosaurusi su izumrli jer nisu imali izbora, planetu je zadesila kataklizma. Ali mi, ljudi, imamo izbor. Moramo donositi ispravne poruke za budućnost naše planete. Glavni faktor koji doprinosi vanrednoj klimatskoj situaciji u kojoj se nalazimo je energetski sektor, jer oko 73% energije koju čivječlanstvo danas koristi jesu fosilna goriva. Svijet godišnje troši milijarde dolara na subvencioniranje fosilnih goriva dok stotine miliona ljudi živi u siromaštvu. Mora doći do promjene, ako želimo da čovječanstvo i planeta zemlja prežive. Postoji izbor između ekonomije i klime" istaknula je Nedera, podsjetivši da UNDP u BiH ima program subvencioniranja manje povlaštenih kategorija stanovništa u projektu zamjene peći na ugalj.

Direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović, ističe da će skulptura u narednim sedmicama biti postavljena ispred muzeja i da su svi građani dobrodošli da je vide. 

"Poruka koju šaljemo je da globalni problem - klimatske promjene, osjeti svaki stanovnik na lokalnom nivou. Zagađenje zraka čini Sarajevo jednim od najzagađenijih gradova na svijetu. Postoje rješenja da se to promijeni, a smanjenje korištenja uglja jedno je od njih"  

Bosna i Hercegovina će prvi put imati predstavnike mladih na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama na COP26 događaju. Našu zemlju predstavljat će pobjednici Klimatskih debata za mlade organizovanih u saradnji sa AIESEC-om: Armela Mehdin i Anastasija Đorđa Bosančić. 

 

Sudionici događaja: Predstavljanje kampanje UNDP-a ka smanjenju klimatskih promjena - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Sudionici događaja: Predstavljanje kampanje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije