BiH / Skrnavljenje spomenika: Djevojke se potpisale na blidinjski stećak

15. 09. 2020. u 10:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 28

Na području Parka prirode Blidinje, na dvije velike nekropole i još nekoliko različitih lokacija, nalaze se stećci koji svojom ljepotom i poviješću prkose zubu vremena i svjedoče o nekim minulim stoljećima.

Nekropola Dugo polje nalazi se na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a. Prostiru se na području općine Jablanica, na putu prema Kedžari.

Nekropola se sastoji od 150 stećaka, od kojih su veći broj ploče i sanduci, a jedan dio stećaka je i ukrašen. Stećci su u dobrom stanju, i jedna su od najvažnijih kulturnih znamenitosti u Parku prirode Blidinje.

Međutim, ova možda i najznačajnija grupa kulturno-historijskih spomenika vrlo često je na udaru vandala, a to se ovaj put pokazalo i na primjeru Blidinja.

Naime, Maja, Nina i Mama Batić su se nedavno markerom potpisale na jedan od stećaka, što je samo još jedan u nizu dokaza na koji način se skrnave spomenici od nacionalne važnosti


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)