Skenderija među objektima brutalističke arhitekture koje treba spasiti

Radiosarajevo.ba
Skenderija među objektima brutalističke arhitekture koje treba spasiti
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / KSC Skenderija

Sarajevska sportska dvorana Skenderija je dio inicijative Njemačkog arhitektonskog muzeja za spašavanje brutalističkih djela. Prijedlog i materijal za ovu inicijativu je pripremila Mejrema Zatrić ispred Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine.

Informacija o ovoj inicijativi je objavljena na web stranici Njemačkog arhitektonskog muzeja.

Podsjetili su da su projektanti ovog objekta Živorad Janković, Halid Muhasilović i Ognjeslav Malkin.

Kulturno-sportski centar Skenderija je izgrađen u drugoj polovini 60-ih godina prošlog vijeka kao odgovor na urbanističke nedostatke Sarajeva u jeku razvoja modernog socijalističkog društva, objasnili su.

Iz Njemačkog arhitektonskog muzeja su ukazali da ovaj kompleks čine jedna velika multifunkcionalna dvorana, dvije sportske dvorane, Dom mladih, Muzej savremene umjetosti, umjetnička galerija i trgovački prostor.

Skenderiju su opisali kao "ekspresivnu" zgradu ispred koje se nalazi prostrani trg. Istakli su da je smještena u centru grada na način da afimira geografsku strukturu grada, te da na simboličan i materijalan način ukazuje da pripada gradu.

Upozorili su da se Skenderija nalazi u vrlo teškom stanju i da se njome vrlo loše upravlja. Naveli su da je kantonalna vlast razmatrala 2018. godine da je sruši.

Kultno sarajevsko mjesto: Hoće li se Skenderija srušiti ili ne?

Također su iz Njemačkog arhitektonskog muzeja su podsjetili da se 2012. godine srušio krov Ledena dvorene.

Smatraju da je prostor gdje se nalazi Skenderija vrlo atraktivan, te da je zbog toga interesantna lokalnim vlastima i privatnim investitorima.

Skenderija na prodaju: Investitor iz Dubaija želi uložiti 300 miliona eura

Inicijativa Muzeja nazvana #SOSBrutalism predstavlja bazu podataka o više od 1.600 zgrada brutalističke arhitekture. Cilj je da se spase ove zgrade. Posebno su ugrožene one koje su u bazi podataka označene rvenom bojom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije