Skandalozno obilježavanje Dana pobjede u Srbiji: Izjednačili Tita i Dražu

12
F. V.
Skandalozno obilježavanje Dana pobjede u Srbiji: Izjednačili Tita i Dražu
FOTO: Screenshot / Skandalozno obilježavanja Dana pobjede u Srbiji

Sudeći po sinoćnjoj opskurnoj manifestaciji u Narodnom pozorištu u Beogradu, izgleda da je u Srbiji zaista pobijeđen – antifašizam!

Na Svečanoj akademiji povodom Dana pobjede nad fašizmom sinoć su jedna pored druge, prikazane fotografije vođe četničkog pokreta u Draže Mihailovića i jugoslovenskog predsjednika i vođe Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) Josipa Broza Tita!

Iako je Srbija još ranije rehabilitirala Mihalovića i četnički pokret, ovim su na skandalozan način izjednačili četničkog vođu i od svijeta priznatog predvodnika narodnooslobodilačke borbe, te ih skupa svrstali među antifašiste!? I to, pazite, na Dan pobjede nad fašizmom!

Da se sve odvijalo u režiji državnog vrha svjedoči činjenica da su na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu prisustovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, inače poznati antifašista, te predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i i ministri u Vladi Srbije.

"Sva šizofrenija i moralni pad Srbije i srpske politike u jednom kadru!", napisao je na Facebooku novinar, kolumnista, saradnik portala Radiosarajevo.ba, Dragan Bursać.

Nikad nećete biti dio normalnog svijeta

Predsjednik Aleksandar Odžić, predsjednik Vojvođanske partije posebno žestoko je komentirao ovaj potez srbijanskih vlasti.

"Srbija nikada neće postati normalna država, džaba vam vlast, pare, procenti i sve ostalo. Nikada Vi nećete biti deo normalnog sveta, dokle god pokušavate da namećete nešto što nikada proći ne može. Vojvodina... iznurena, uspavana, opljačkana, ali dokle god postoji i jedan glas razuma i otpora nenormalnosti opstaje i opstaće. Ne pristajem!", napisao je Odžić.

Za reditelja Dinu Mustafića ovaj skup je "kulminacija istorijskog revizionizma u Srbiji".

"Koja je na tome predano i državnički radila decenijama kako bi četničke kvislinge i fašiste učinili herojima. Moralni sunovrat koji u nasljeđe novim generacijama ostavlja ološ i ubice kao istorijsku vertikalu", napisao je Mustafić.

Revizionizam bez presedana

"Ovo je poput slavljenja Hitlera i Churchilla u isto vrijeme. Draža je bio genocidni manijak koji je sarađivao sa nacistima", dodao je Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

"Četnički vođa Draža Mihailović, velikosrpski nacionalista i suradnik nacista, zajedno sa vođom antifašističkih partizana, Titom, ovo je bez presedana slučaj revizionizma", napisao je Vedran Džihić, naučni savjetnik na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku i predavač na Univerzitetu u Beču.

Reakcije u Crnoj Gori

Bivši crnogorski ministar i predsjednik SDP-a Crne Gore, Raško Konjević je naveo da ni najjače droge ne bi uljepšale ovaj vrednosni sunovrat.

"Ovaj istorijski revizionizam koji treba da izjednači fasističke saradnike i pripadnike narodnooslobodilačke borbe. Draža Mihailović ne može nikada biti u istoj ravni sa Titom. Zastiđe. I to na Dan pobjede. Smrt fašizmu", napisao je Konjević na Twitteru.

Ova nevjerovatna slika nije promakla ni Twitter zajednici u Crnoj Gori.

"Ništa čudno, u Srbiji je četnički pokret izjednačen sa partizanskim još 2005. godine";

"Ovako se izjednačava fašizam sa antifašizmom, heroj sa zločincem, borac sa kukavicom, sloboda sa izdajnicima. Pristanete li na ovo, izdali ste one koji se bore za našu slobodu! Pristanete li da vam oni kojima je Mihajlović heroj budu vodilja, bacili ste u zaborav naše heroje!";

"Draža rehabilitovan, ovih dana se ljotićevske pjesme emituju na nacionalnim frekvencijama, u školama se zvanično uči da su oba pokreta antifašistička… Zlo! Sva šizofrenija i moralni pad Srbije u jednom kadru", neki su od komentara na Twitteru, prenio je CDM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije