Sjećanje na proboj i žrtve koncentracionog logora Jasenovac

1
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na proboj i žrtve koncentracionog logora Jasenovac
FOTO: Flickr / Delegacije će odati počast u Jasenovcu

Danas se obilježava 76. godišnjica proboja logora Jasenovac. Tog 22. aprila 1945. godine, posljednjih nekoliko stotina zatvorenika krenulo je u proboj iz zloglasnog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Brojne delegacije i udruženja žrtava danas će obilježiti 76. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Kako je najavljeno član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić boravit će danas u Donjoj Gradini.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković položit će vijenac zajedno s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom, piše Hina.

Uz njih će još biti i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te direktorUreda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, piše Hina.

Premijer Plenković vijenac će položiti ispred spomenika Bogdana Bogdanovića “Kameni cvijet”, a nakon toga i na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica, gdje će i posjetiti Romski memorijalni centar.

Obzirom na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera delegacije će u manjem broju i u posebnim grupama odati počast žrtvama logora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije