Sjećanje na mlade doktorice: Dodijeljene stipendije 'Dr. Azra Spahić' i 'Dr. Alma Suljić'

0
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na mlade doktorice: Dodijeljene stipendije 'Dr. Azra Spahić' i 'Dr. Alma Suljić'
Foto: Facebook / Alma Suljić i Azra Spahić

Fondacija Academia dodijelila je stipendije 'Dr. Alma Suljić i 'Dr. Azra Spahić' za dvije studentice medicine, a time se čuva i sjećanje na te mlade doktorice smrtno stradale u maju prošle godine od posljedica saobraćajne nesreće koja se dogodila u Sarajevu.

Studentica druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Edita Halilović dobitnica je stipendije 'Dr. Arza Spahić', a studentica šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevo Ema Smajlović dobitnica stipendije 'Dr. Alma Suljić'.  

Kako je rečeno na današnjoj ceremoniji uručenja upriličenoj u Bošnjačkom institutu - Fondacije Adila Zulfikarpašića, stipendijama nazvanim njihovim imenima čuva se sjećanje na te mlade doktorice i baštine vrijednosti koje su ih krasile. A obje doktorice bile su, kako je istaknuto, veoma uspješne u svom poslu, ali i kao aktivistice u društvu.

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Za stipendistice to je čast ali i velika odgovornost živjeti, kako su kazale, njihove vrijednosti i opravdati ukazano im povjerenje. Kako naglašavaju, doktorice Suljić i Spahić bile su primjer dobre doktorice, kolegice i prijateljice.

Porodice preminulih doktorica sudjelovale su u odabiru stipendistica, u mnogima od kandidatkinja prepoznale su njihove osobine. Želja im je da te stipendije postanu tradicija jer se tako čuva sjećanje na doktorice Almu Suljić i Azru Spahić.

Zvanična odluka: Sarajevo podiže spomen-ploču stradalim doktoricama Almi Suljić i Azri Spahić

Zvanična odluka: Sarajevo podiže spomen-ploču stradalim doktoricama Almi Suljić i Azri Spahić

Federalni premijer Nermin Nikšić govorio je na današnjoj ceremoniji kao prijatelj porodica preminulih mladih doktorica, ali i kao roditelj, svjestan da nema riječi kojima bi se ublažila bol njihovih roditelja. 

"Na nama je da gajimo uspomenu na njih, probamo oteti ih od zaborava", naglasio je Nikšić.

Čestitao je prvim dobitnicama stipendije, kao i članovima Udruženja Academia koje je pozvao da nastave taj projekt kojim se njeguju uspomene na preminule doktorice.      

Stipendije su uručene za akademsku 2023/24. godinu, a realizirane su uz pomoć donatora. Projektom stipendiranja studentica, Fondacija Academia baštini vrijednosti koje su krasile preminule mlade doktorice - Almu Suljić i Azru Spahić. Stipendistice su odabrane konkursom, koji je bio otvoren do 10. januara.

Uručene stipendije 'Dr. Alma Suljić i 'Dr. Azra Spahić' Fondacije Academia
Foto: FENA: Uručene stipendije 'Dr. Alma Suljić i 'Dr. Azra Spahić' Fondacije Academia

Fondacija Academia osnovana je radi podrške razvoju vrijednosti i vještina studenata i mladih profesionalaca biomedicinskih nauka. Članovi te nevladine organizacije su studenti i mladi ljekari, stomatolozi, farmaceuti i drugi profesionalci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije