Sjećanje na dan kada su Krajišnici umalo presudili Mladiću

4
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na dan kada su Krajišnici umalo presudili Mladiću
Foto: Patria / Muzej 505 vbr. Bužim

Operacija Breza 1994. bila je jedna od strateških akcija takozvane Vojske Republike Srpske, koja je za cilj imala slom 5. korpusa i osvajanje Bosanske krajine.

Akcijom je lično rukovodio Ratko Mladić, kojem je jučer potvrđena prvostepena presudu za genocid i ratne zločine koje je počinila njegova vojska.

Međutim, operacija Breza '94. bila je jedna od onih na kojima su Mladić i njegove zločinačke horde polomile zube, a zamalo je bio zarobljen u munjevitom odgovoru snaga 5. Korpusa, piše Patria.

Naime, jedinice slavne 505 viteške brigade, koje je predvodio komandant Izet Nanić prošle su jedinicama VRS-a iza leđa i razbile ih u više dijelova.

Tog dana Mladić je ranjen u ruku i jedva izbjegao hapšenje, a 505. brigada je zarobila njegov džip, torbu sa planovima i kartama, šapku i još neke stvari.
Također, tog dana uništen je i čuveni zločinački tenk “siva munja”, koji je obišao sva ratišta širom BiH. Sa tog tenka skinut je PAM i nalazi se u muzeju te brigade u Bužimu.

Agencija Patria je od muzeja 505. viteške brigade dobila fotografije oružja i materijala zarobljenog nakon operacije Breza ‘94 i ranjavanja Ratka Mladića, a koje možete pogledati u galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije