Anketa potvrdila koliko prosvjetnih radnika iz KS bi se željelo vakcinisati

0
Radiosarajevo.ba
Anketa potvrdila koliko prosvjetnih radnika iz KS bi se željelo vakcinisati
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vakcinacija

Kantonalni odbor SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (Sindikat) je Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo u prethodnom periodu uputio zahtjev da na listu prioriteta na dobrovoljnoj bazi za vakcinisanje protiv Covid-19 budu uvršteni radnici u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

Sindikat je među članstvom proveo anketu o vakcinaciji radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo protiv COVID-19 na dobrovoljnoj osnovi.

Od ukupno 3515 ispitanika – članova Sindikata anketi je pristupilo blizu 84 posto članstva (2967 osoba), a 75 posto ispitanika ili 2662 osobe su se izjasnile da žele biti vakcinisane.

Interesantno je da se 21 ispitanik izjasnio da je već iskoristilo mogućnost i vakcinisao se u susjednoj državi.

"Od ukupnog broja onih koji su se izjasnili za vakcinaciju, njih 49 se izjasnilo da bi pristalo na prvo dostupno cjepivo protiv COVID-19, te da u tom slučaju nije važan proizvođač.

Najmanji broj ispitanika, njih 25 se izjasnilo za cjepivo Johnson&Johnson, Sinovac je odabralo 27 ispitanika, za Modernu je 33, dok je 37 anketiranih odabralo cjepivo Astra Zeneca. Sinopharm je odabralo 48, a Sputnjik V preferira 202 ispitanika. Najveći broj ispitanika, njih čak 2238, izjasnilo se za cjepivo Pfizer/BioNTech", navodi se u saopćenju Sindikata.

Iz Sindikata pozivaju Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da na listu prioriteta za vakcinisanje protiv Covid-19 budu uvršteni radnici u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo kao prioritetna skupina, isključivo na dobrovoljnoj bazi, poželjno i uz mogućnost odabira željenog cjepiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije