Ministarstvo prosvjete RS-a donosi Strategiju obrazovanja od 2022. do 2030. godine

0
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo prosvjete RS-a donosi Strategiju obrazovanja od 2022. do 2030. godine
FOTO: Fena / Natalija Trivić

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske planira sljedeće godine donijeti Strategiju obrazovanja za period od 2022. do 2030. godine.

U izradu Strategije će biti uključena kompletna privreda u dijelu koji se odnosi na kreiranje upisnih politika za srednje škole, piše BHRT

Planira se i osnivanje regionalnih savjeta privrede i obrazovanja.

Opremanje kabineta praktične nastave u srednjim školama kako bi se stvorili što bolji uslovi da bi učenici stekli praktična znanja upravo će biti jedna od glavnih aktivnosti.

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić govorila je u uspješnosti javnog poziva.

"Imali smo uspješnost samog javnog poziva gdje smo od ukupno 800 mogućih mjesta u srednjim školama na određenim zanimanjima upisali 600 đaka koji svakog mjeseca dobijaju mjesečnu stipendiju od 100 KM sa troškovima prevoza", rekla je Trivić.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruga poslodavaca RS-a pojasnio je da se kroz marketinške aktivnosti predstavljaju preduzeća i zanimanja koja daju bolje poslove da pomognemo roditeljima i djeci da upišu ono što privredi odgovara, piše BHRT.

"Na nama je da boljim platama, boljim uslovima, boljim standardima probudimo interesovanja. Ako budemo tako radili rezultati će sigurno biti dobri“, rekao je Jovica Bratić, direktor Obrtničko-poduzetničke komore RS-a.

Inače, istraživanja na terenu su pokazala da prireda ima najveću potrebu za stručnim i ttehničkim zanimanjima, dok se ta potražnja razlikuje po lokalnim zajednicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije