Sarajevo domaćin simpozija o dostignućima u liječenju tumora mozga

J. Ć.
Sarajevo domaćin simpozija o dostignućima u liječenju tumora mozga
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Simpozij u Sarajevu (ANUBiH)

“Neuroonkološki aspekti u modernoj neurohirurgiju 21. stoljeća” naziv je stručnog simpozija neuroonkologa koji se danas održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).

Iznimni autoriteti i predavači u području neurohirurgije i onkologije iz BiH, Hrvatske, Rumunije, Turske, Srbije, Grčke, SAD-a, Slovenije i Makedonije razmijenili su iskustva, nova znanja i ideje ali i lične perspektive iz područja neuroonkologije. 

Uloga neurohirurgije u istraživanju glioma, epilepsije i tumora mozga kod odraslih i djece, molekularno dijagnosticiranje i moderni pristupu lječenju tumora, samo su neke od tema kojima se bavi ovaj skup.

Simpozij u Sarajevu (ANUBiH) - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Simpozij u Sarajevu (ANUBiH)

Simpozijem predsjedavaju dr. Kenan Arnautović i dr. Ibrahim Omerhodžić, dok su u organizacijskom odboru i dr. Lidija Lincender-Cvijetić, dr. Zulejha Merhemić, dr. Lukas Rasulić i dr. Krešimir Rotim. 

"Mi ovdje danas govorimo o najnovijim dostignućima stručnom i znanstvenom u liječenju tumora mozga. Tumori mozga su jedni od najmalignijih i najzloćudnijih bolesti što uopće postoje. Naime, definitivno ne postoje rješenja, odnosno ne postoji univerzalni lijek za te bolesti", kazao je šef neurohirurgije u kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu prof.dr.sc. Krešimir Rotim.

Simpozij u Sarajevu (ANUBiH) - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: prof.dr.sc. Krešimir Rotim

Napomenuo je da postoji mnogo vrsta tumora, ali ono o čemu oni danas na simpoziju govore, jesu glijomi (tumori).

"Glijomski tumori baš imaju porijeklo u potpornim stanicama mozga. Današnja medicina nema apsolutno rješenje za to nego se koriste brojne metode. Prva i najvažnije je hirirška metoda. Što ga možete radikalnije i kompletnije ukloniti, to je prognoza pacijenta bolja. Na to se nadovezuju radioterapija, odnosno zračenje i kemoterapija a zatim skup tih svih medicinskih struka na jednom mjestu zapravo pacijentu pruža najbolju šansu da bi se izliječio", pojasnio je Rotim.

Simpozij se održava u organizaciji Udruženja neurohirurga u BiH i Društva neurohirurga jugoistočne Evrope (SeENS), a pod visokim pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije