Senka Mesihović-Dinarević okuplja eminentne stručnjake iz regiona u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Senka Mesihović-Dinarević okuplja eminentne stručnjake iz regiona u Sarajevu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević

Svjetska kardiološka federacija u nedjelju, 29. septembra, obilježava Svjetski dan srca. Riječ je o datumu koji je, inače, prvi put obilježen prije 19 godina.

U ovu akciju se, kao i prethodnih godina, uključio i Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine na čelu s akademikinjom Senkom Mesihović-Dinarević.

Naime, povodom Svjetskog dana srca u ponedjeljak, 30. septembra, bit će održan Simpozij s međunarodnim učešćem pod nazivom „Srce i ...“.

Piše: Faruk Vele

Simpozij će se održati u saradnji s Akademijom nauka i umjetnosti Slovenije, što je rezultat saradnje koju je prof. dr. Mesihović-Dinarević uspostavila u Ljubljani prošle godine.

"Odbor u obilježavanju Svjetskog dana srca tradicionalno sarađuje s Federalnim zavodom za javno zdravstvo. Od ove godine ćemo, zajedno i sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, na gradskim trgovima organizirano građanstvu mjeriti vrijednosti krvnog pritiska, pulsa, masnoća u krvi, uz razgovore i savjete o zdravom načinu života i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Učesnici Simpozija su eminentni medicinski naučnici i stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine ", kaže za Radiosarajevo.ba Mesihović-Dinarević.

Kako prenose organizatori, teme skupa su izuzetno aktualne i nalaze se u žiži naučnih i kliničkih ispitivanja.

Pojedine teme Simpozija su i refleksija na nedavno održan Evropski kongres kardiologa u Parizu, pa organizatori poručuju da se ovaj skup u Sarajevu "održava u pravo vrijeme i na pravom mjestu".

Jedan od zaključaka Simpozija jeste da su rizici od kardiovaskularnih bolesti povezani s indikatorima obrazovanja, ulaganjem u infrastrukturu i urbanizaciju, odnosom između različitih varijabli rizika od kardiovaskularnih bolesti i BDP-a, kao i zdravstvenih izdataka. 

Studija Senke Mesihović-Dinarević oduševila učesnike Svjetskog kongresa kardiologa

Članica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu, koja je u junu ove godine nominirana za redovnog profesora Evropskog Univerziteta za mir - Ujedinjenih nacija (UN), prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević, od 16. do 18. augusta ove godine učestvovala je radu Svjetskog kongresa kardiologa u Rimu.

S obzirom na trenutno stanje zdravlja stanovništva u Bosni i Hercegovini, kao i mogućnosti kardiovaskularne medicine, Odbor za kardiovaskularne bolesti, Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, smatra da je i dalje neophodan sistemski pristup nadzora nad kardiovaskularnim bolestima, s ciljem integracije u savremene
evropske i svjetske medicinske tokove, što bi rezultiralo smanjenjem morbiditeta i mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti.

"Potrebo je i dalje vršiti monitoring riziko faktora za razvoj kardiovaskularnih bolesti, počevši od fetalnog perioda pa do zrelog doba. Prezentirane novine u kardiovaskularnoj medicini potrebno inkorporirati u medicinske tokove zdravstva jugoistočne Evrope; novosti u segmentu pedijatrijske kardiologije primijeniti s ciljem smanjena morbiditeta i mortaliteta sa fokusom neonatalne kardiologije; primjeniti dijagnostičko-terapeutske algoritme kardiovaskularnih bolesti u pedijatrijskoj i adultnoj populaciji; činiti strukovnu promociju sistemskih intervencija, čime se i vrši unapređenje zdravstva u skladu sa smjernicama WHO i EU", pojasnila nam je prof. dr. Mesihović-Dinarević.

Kao dio životnog procesa učenja svih profesionalaca u kardiovaskularnoj medicini, imperativ je kontinuitet u evaluaciji novosti iz medicine uz rezultate brojnih istraživanja s ciljem adekvatnog tretmana pacijenta, prema dobroj medicinskoj praksi i medicini zasnovanoj na dokazima.

"Uvjereni smo da će zaključci i prezentirane novine sa ovog Simpozijuma, služiti i kao dobra osnova i smjernice za buduća istraživanja, koja bi trebala uključivati panel analize uz sudjelovanje većeg broja svih relevantnih subjekata u našoj zemlji, kao i zemljama jugoistočne Europe", zaključuje akademikinja Mesihović-Dinarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije