Seksualni predator iz BiH ucjenjivao 9-godišnju djevojčicu na Facebooku

Radiosarajevo.ba
Seksualni predator iz BiH ucjenjivao 9-godišnju djevojčicu na Facebooku
Foto: Save The Children / Ilustracija

Organizacija Save the Children, danas je, na Dan sigurnijeg interneta, s javnosti podijelila priču iz prakse bh. policije i pravosuđa.

Radi se o devetogodišnjoj djevojčici koja je bila žrtva ucjene putem interneta od strane seksualnog predatora. Ova priča govori o rezultatima koji su mogući kada se svi akteri udruže na sprječavanju ovakvih slučajeva. Također, ova priča je i upozorenje da se opasnosti nalaze u našoj neposrednoj blizini. 

Sara (ime je promijenjeno kako bi se zaštitio identitet djevojčice) ima devet godina i odlična je učenica, dobra kćerka i drugarica. Iako zna da je premlada, koristi društvenu mrežu Facebook, kao i većina njenih prijatelja. Njeni roditelji to znaju i prate njene aktivnosti na internetu, za svaki slučaj.

Bilo je veoma zabavno dok nije primila neke uznemirujuće poruke. Nepoznati muškarac poslao joj je sliku muških genitalija objavljenu na Facebooku, s navodno njenim komentarima ubačenim ispod slike. Rekao je da će objaviti tu sliku ako mu ne pošalje svoje slike, bez odjeće.

Roditelji, OPREZ: Svako sedmo dijete u BiH doživjelo nasilje na internetu

Sara je bila u panici i brinula se šta će se desiti ako njena porodica, nastavnici ili prijatelji to vide, ali srećom, ona je pametna djevojčica i shvatila je da može tražiti pomoć od odraslih kojima vjeruje. Rekla je roditeljima šta joj se dešava, a oni su, nakon edukativnih radionica o sigurnosti na internetu u školi, znali da odmah trebaju kontaktirati policiju.

Policija je potom pokrenula istragu i uskoro su, uz pomoć donirane opreme, Facebooka i lokalnih pružatelja internetskih usluga, uspjeli otkriti IP adresu s koje su poruke poslane. U pretresu kuće osumnjičenog policija je pronašla nekoliko kompjutera, hard diskova, DVD-ova, telefona i drugih uređaja.

Ubrzo je otkriveno da je u kući privremeno boravila druga osoba u vrijeme kada su poslane poruke i da je za to koristila zaplijenjenu opremu.

Osumnjičeni je bio u bijegu kada je policija izvršila pretres kuće, ali uhapšen je na graničnom prijelazu dok je pokušavao napustiti zemlju.

Ovo nije filmski scenarij ili vijest iz inostranstva. Ovo je stvarni slučaj koji se desio u jednom gradu u Bosni i Hercegovini.

Na osnovu istrage policija je otkrila da Sara nije bila jedina žrtva istog počinitelja.  Na meti ove
osobe bilo je još petero djece. Policija je to utvrdila upotrebom digitalne istražne opreme EnCase v6, koju je donirala organizacija Save the Children. Nakon opsežne istrage počinitelj je optužen, a zatim osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvorske kazne.

Pogledajte video o ovoj priči - važna napomena, djevojčica na videu je glumica:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije