Sedmi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima: Sarajevo domaćin za 200 učesnika iz 12 država

0
Radiosarajevo.ba
Sedmi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima: Sarajevo domaćin za 200 učesnika iz 12 država
Foto: Pexels / Ilustracija

Sedmi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima održat će se u Sarajevu u subotu 12. i nedjelju 13. novembra ove godine.

Kongres je pokrenut 2016. godine, a organizatori ovogodišnjeg Kongresa su Udruženje za nutricionizam i dijetetiku "Hranom do zdravlja" BiH, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli BiH, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, oba pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska).

Suorganizatori Kongresa su The European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Hrvatska), Savez pčelara Federacije BiH, Savezi pčelara Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Multi Lab Tuzla, Veterinarski zavod Bihać, Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije kantonalne privredne komore Tuzla, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Udruga narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Požega (Hrvatska) Agencija za certifikaciju halal kvalitete BiH.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Danas je svjetski dan pčela - kako sačuvati ova iznimno važna bića?

Danas je svjetski dan pčela - kako sačuvati ova iznimno važna bića?

Ove godine Kongres će biti održan u hotelu Hollywood u sarajevskoj općini Ilidža. Do sada je prijavljeno više od 30 predavača koji će kroz kroz opće teme, sekcije zdravlje pčela i pčelinje bolesti, tehnologija pčelarenja, radovi iz prakse, tehnologija prerade pčelinjih proizvoda, standardizacija i kvalitet pčelinjih proizvoda, apiterapija i apiturizam predstaviti svoja istraživanja i time dati doprinos razvoju pčelarstva ne samo u BiH nego i u regiji.

Kongres je i ove godine međunarodnog karaktera, a svoje učešće su najavili predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Rumunije, Turske, Bahreina, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije i Njemačke. Organizatori navode da je Kongres idealno mjesto za usvajanje novih znanja o najnovijim svjetskim dostignućima iz oblasti pčelarstva i proizvodnje i primjene pčelinjih bolesti, ali i mjesto gdje se mogu steći nova prijateljstva i razmIjeniti znanje i iskustvo.

Na jednom mjestu bit će okupljeni pčelari, akademska zajednica, ljekari, farmaceuti, nutricionisti, prehrambeni tehnolozi, veterinari, predstavnici prerađivačkih kapaciteta i svi oni koje zanima zdravlje i zdrav način života u skladu sa prirodom. Tokom dva dana planirano je učešće više od 200 učesnika iz 12 država svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije