Savremena umjetnost u Turskoj: Zavirite u čarobni Baksi muzej

0
Radiosarajevo.ba
Savremena umjetnost u Turskoj: Zavirite u čarobni Baksi muzej
Foto: Radiosarajevo.ba / Baksi muzej

Ljubitelji umjetnosti često putuju svijetom u potrazi za novi kulturnim hramom u kojem će nahraniti svoju dušu.

Prva asocijacija na savremenu umjetnost većini putnika su velike i moderne staklene zgrade u gradskim sredima, ali muzej Baksi je izuzetak od ovog nepisanog pravila.

Ukoliko vas avanturistički duh odvede u Crnomorsku regiju Turske ovo mjesto morate posjetiti. Muzej Baksı smješten je na vrhu brda, 45 kilometara od grada Bayburta, a riječ Baksı doslovno znači "iscjelitelj, pomoćnik, zaštitnik".

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Neobična zgrada, nalik na svemirski brod, uzdiže se u selu Bayraktar, nekada poznatom kao Baksı. Lokalno stanovništo ponosno kaže da upravo ovdje zajedno žive savremena umjetnost i tradicija, a kompleks uključuje izložbene dvorane, radionice, konferencijsku dvoranu, biblioteku i gostinjske kuće.

Neobičan, ali uspješan projekat nastao je zahvaljujući ideji turskog umjetnika Husamettina Kocana. 

Karaca Mağarasi: Posjetili smo jednu od 40 najljepših pećina svijeta

Karaca Mağarasi: Posjetili smo jednu od 40 najljepših pećina svijeta

Kocan je rođen u Bayburtu, sudirao je u Austriji, izlagao je svoje radove širom svijeta, a onda je odlučio vratiti život u mjesto u kojem je odrastao.

Inicijativa za muzej nastala je 2005. godine osnivanjem Fondacije za kulturu i umjetnost Baksı. Kocanova namjera bila je prije svega prikazati umjetničko naslijeđe regije, kao i savremena umjetnička djela lokalnih umjetnika.

Baksi muzej
Foto: Radiosarajevo.ba: Baksi muzej

Izgradnja glavne zgrade muzeja završena je 2010. godine, a važno je napomenuti da je Kocan uspio privatno financirati ovaj projekt što je zaista rijetkost.

Umjetnički muzejski kompleks usredotočen je na dvije zgrade. Prva zgrada služi kao središnji dio kompleksa, a druga je u formi depoa. Unutrašnjost glavne zgrade je prostrana i jednostavna te kao takava predstavlja savršen prostor za izložbe i umjetničke instalacije. 

Prva polovica zgrade depoa uglavnom se koristi za manje izložbe u kojem su izloženi radovi lokalnih umjetnika ili studenata. Druga polovica depoa sadrži fascinantne tradicionalne rukotvorine uglavnom iz Crnomorskog područja. 

Tokom godina u Baksiu su djela izlagala brojna umjetnička imena, između ostalih, Kemal Tufan, Tugrul Selcuk, Juan Miro, Alev Ebüzziya Siesbye, Nuri Bilge Ceylan i Şakir Gökçebağ.

Cilj muzeja je promovirati kulturno naslijeđe i kontinuirano obrazovanje za buduće generacije. Također, Baksi teži oživljavanju Bayburta koji je negativno pogođen migracijom, kao i poticanju ekonomije u regiji putem umjetnosti.

Baksi muzej
Foto: Radiosarajevo.ba: Baksi muzej

Važnost Muzeja prepoznata je širom svijeta, a među brojnim nagradama izdvaja se prestižna Muzejska nagrada Vijeća Evrope koja im je dodijeljena 2014. godine.

S obzirom na udaljen položaj Muzeja Baksı, kompleks sadrži i 26 malenih soba u kojima posjetitelji mogu boraviti.

Apartmani su inspirisani umjetničkim naslijeđem regije, a u njih se mogu smjestiti čak 52 osobe što je izvrsna opcija za posjetitelje u turističkim grupama.

Osim toga, Baksi posjeduje i fantastičan restoran s vanjskom terasom koja gleda na rijeku Çoruh, ovdje možete iskoristiti vrijeme za lagani ručak ili opuštanje na suncu uz čašu turskog čaja.

Baksi muzej
Foto: Radiosarajevo.ba: Baksi muzej

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije