Savremena umjetnost u Turskoj: Zavirite u čarobni Baksi muzej

0
Radiosarajevo.ba
Savremena umjetnost u Turskoj: Zavirite u čarobni Baksi muzej
Foto: Radiosarajevo.ba / Baksi muzej

Ljubitelji umjetnosti često putuju svijetom u potrazi za novi kulturnim hramom u kojem će nahraniti svoju dušu.

Prva asocijacija na savremenu umjetnost većini putnika su velike i moderne staklene zgrade u gradskim sredima, ali muzej Baksi je izuzetak od ovog nepisanog pravila.

Ukoliko vas avanturistički duh odvede u Crnomorsku regiju Turske ovo mjesto morate posjetiti. Muzej Baksı smješten je na vrhu brda, 45 kilometara od grada Bayburta, a riječ Baksı doslovno znači "iscjelitelj, pomoćnik, zaštitnik".

Supruga Denisa Bećirovića ponovo oduševila na prijemu Dana nezavisnosti BiH

Supruga Denisa Bećirovića ponovo oduševila na prijemu Dana nezavisnosti BiH

Neobična zgrada, nalik na svemirski brod, uzdiže se u selu Bayraktar, nekada poznatom kao Baksı. Lokalno stanovništo ponosno kaže da upravo ovdje zajedno žive savremena umjetnost i tradicija, a kompleks uključuje izložbene dvorane, radionice, konferencijsku dvoranu, biblioteku i gostinjske kuće.

Neobičan, ali uspješan projekat nastao je zahvaljujući ideji turskog umjetnika Husamettina Kocana. 

Karaca Mağarasi: Posjetili smo jednu od 40 najljepših pećina svijeta

Karaca Mağarasi: Posjetili smo jednu od 40 najljepših pećina svijeta

Kocan je rođen u Bayburtu, sudirao je u Austriji, izlagao je svoje radove širom svijeta, a onda je odlučio vratiti život u mjesto u kojem je odrastao.

Inicijativa za muzej nastala je 2005. godine osnivanjem Fondacije za kulturu i umjetnost Baksı. Kocanova namjera bila je prije svega prikazati umjetničko naslijeđe regije, kao i savremena umjetnička djela lokalnih umjetnika.

Baksi muzej
Foto: Radiosarajevo.ba: Baksi muzej

Izgradnja glavne zgrade muzeja završena je 2010. godine, a važno je napomenuti da je Kocan uspio privatno financirati ovaj projekt što je zaista rijetkost.

Umjetnički muzejski kompleks usredotočen je na dvije zgrade. Prva zgrada služi kao središnji dio kompleksa, a druga je u formi depoa. Unutrašnjost glavne zgrade je prostrana i jednostavna te kao takava predstavlja savršen prostor za izložbe i umjetničke instalacije. 

Prva polovica zgrade depoa uglavnom se koristi za manje izložbe u kojem su izloženi radovi lokalnih umjetnika ili studenata. Druga polovica depoa sadrži fascinantne tradicionalne rukotvorine uglavnom iz Crnomorskog područja. 

Tokom godina u Baksiu su djela izlagala brojna umjetnička imena, između ostalih, Kemal Tufan, Tugrul Selcuk, Juan Miro, Alev Ebüzziya Siesbye, Nuri Bilge Ceylan i Şakir Gökçebağ.

Cilj muzeja je promovirati kulturno naslijeđe i kontinuirano obrazovanje za buduće generacije. Također, Baksi teži oživljavanju Bayburta koji je negativno pogođen migracijom, kao i poticanju ekonomije u regiji putem umjetnosti.

Baksi muzej
Foto: Radiosarajevo.ba: Baksi muzej

Važnost Muzeja prepoznata je širom svijeta, a među brojnim nagradama izdvaja se prestižna Muzejska nagrada Vijeća Evrope koja im je dodijeljena 2014. godine.

S obzirom na udaljen položaj Muzeja Baksı, kompleks sadrži i 26 malenih soba u kojima posjetitelji mogu boraviti.

Apartmani su inspirisani umjetničkim naslijeđem regije, a u njih se mogu smjestiti čak 52 osobe što je izvrsna opcija za posjetitelje u turističkim grupama.

Osim toga, Baksi posjeduje i fantastičan restoran s vanjskom terasom koja gleda na rijeku Çoruh, ovdje možete iskoristiti vrijeme za lagani ručak ili opuštanje na suncu uz čašu turskog čaja.

Baksi muzej
Foto: Radiosarajevo.ba: Baksi muzej

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije