"Bolje stojimo sada nego prošle godine": Dobar interes bh. građana za ljetovanje u Turskoj

0
AA
"Bolje stojimo sada nego prošle godine": Dobar interes bh. građana za ljetovanje u Turskoj
Foto: AA / Ljepota u Antaliji

Iako turistička sezona u Turskoj traje tokom čitave godine, najviše interesovanja je za ljetovanja na antalijskoj rivijeri, posjete Istanbulu i Kapadokiji.

Nakon tragičnih zemljotresa koji su pogodili jugoistok Turske, trenutni podaci turističkih agencija u Bosni Hercegovini pokazuju da se to neće odraziti na turističku sezonu.

Turska je proteklih godina apsolutna hit destinacija za putovanja bh. građanima. Iako turistička sezona u Turskoj traje tokom čitave godine, najviše interesovanja je za ljetovanja na antalijskoj rivijeri, posjete Istanbulu i Kapadokiji.

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Nisu ugroženi aranžmani

Zabilježena je stagnacija rezervacija u sedmici od 6. do 12. februara, ali pretjeranih otkazivanja nije bilo. Iako je mjesec februar, mnogi se odlučuju za rani booking stoga su letovi rekordno zakupljeni.

Rijetki će iz Bosne i Hercegovine ove godine na ljetovanje, i Hrvatska postala preskupa

Rijetki će iz Bosne i Hercegovine ove godine na ljetovanje, i Hrvatska postala preskupa

"Događaji u Turskoj uznemirili su većinu bh. građana, ali konkretno nekih pretjeranih otkazivanja putovanja nije bilo. Imali smo jedan ili dva otkaza upravo iz pomenutih razloga. I ove godine imamo jako dobar početak što se tiče rezervacija za ljeto 2023. za antalijsku i egejsku regiju. Ove godine imamo rekordan broj zakupljenih mjesta na letovima za Antaliju i Bodrum te smo sigurni da ćemo i ove godine uspjeti ostvariti svoje ciljeve. Najviše putnika do sada imamo za antalijsku regiju, ali je također prodaja za Bodrum i Marmaris veoma dobro počela, kažu u jednoj sarajevskog turističkoj agenciji, dok iz druge poručuju:

"Mi smo povećali naše kapacitete: letimo za Antaliju direktno svakim danom, Bodrum dva puta sedmično, za Istanbul svake sedmice imamo polaske. Dešavanja u Turskoj nisu ugrozila aranžmane za ovu godinu, jer imamo veći broj zainteresovanih u odnosu na isti period prošle godine, posebno gledajući ljetne aranžmane. Tu bilježimo veći broj rezervacija nego ranije. Isto važi za Istanbul", kažu iz Centrotoursa.

Očekivane rezervacije

Rani booking za ljetovanja u Turskoj ove sezone krenuo je još u decembru prošle godine u odnosu na godinu ranije kada je zvanična ponuda objavljena u februaru.

Pogledajte impozantne kruzere koji su uplovili u tursko ljetovalište

Pogledajte impozantne kruzere koji su uplovili u tursko ljetovalište

"Statistički gledano, bolje stojimo sada nego prošle godine. Tada smo imali na stotine, a sada već na hiljade putnika. Generalno je sve skuplje pa i turistički aranžmani stoga svi koriste rani booking. Mi tek sada očekujemo rezervacije, počinju turistički sajmovi, kraj februara i mart - tada počinje sezona. Zadnjih godina radimo isključivo regiju Antalije, baziranu smo tu zbog dobrih iskustava i suština je da su hoteli udaljeni 700-900 kilometara od zone zemljotresa, kao što je udaljenost između Banje Luke i Hamburga ili Minhena", pojašnjavaju iz banjolučke turističke agencije.

Koliko je regija Antalije udaljena od jugoistoka Turske koji je pogođen zemljotresima, najbolje objašnjava nauka. Dvije tektonske ploče - arapska i euroazijska - spajaju se ispod jugoistočnih turskih provincija. Ipak, zemljotrese bilo gdje teško je predvidjeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije