Građani se najviše žale na konjunktivitis i ubode insekata

J. Ć.
Građani se najviše žale na konjunktivitis i ubode insekata
Arhiv / Ilustracija
U ovo doba godine nam s toplijim vremenom obično stižu i proljetne alergije od kojih u svijetu iz godine u godinu pati sve više ljudi.

Alergijski napadi mogu biti sve češći s obzirom na klimatske promjene koje utječu na biljke te količinu alergenog polena u zraku. Sezona cvjetanja se produžila, a samim tim i izloženost alergenu.

Doktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Zakira Pašić kazala je za Radiosarajevo.ba da se u posljednjih nekoliko dana pacijenti uglavnom žale na očni konjunktivitis i rinitis, tj. iritacija i upala nosne sluznice, te pacijenti koji su alergični na ubode insekata ali i oni koji imaju problema s plućima.

"Pacijenti koji znaju da su alergični na cvjetanje trebaju mnogo ranije početi s uobičajenom terapijom. Koncentracija polenskih alergena najveća je u jutarnjim satima, što znači da treba izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija i to činiti u poslijepodnevnim satima", rekla je Pašić.

Ono što preporučuje jeste izbjegavati sušenje veša na otvorenom prostoru, povećati higijenu - često pranje posteljine, tuširanje i pranje kose, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći.

"Nakon boravka u prirodi treba oprati kosu i odjeću kako bi se uklonili alergeni i obavezno uzimati terapiju koju prepiše ljekar", napomenula je.

Ono što preporučuje jeste laganija ishrana bogata vitaminima i mineralima te sezonsko povrće, i obavezno izbjegavanje šetnje u jutarnjim satima.

Profesorica s Odsjeka biologije PMF-a Senka Barudanović nam je, kad je riječ o sezoni cvjetanja u mjestu kakvo je Sarajevo, istaknula da ona traje od početka proljeća do jeseni jer se različite grupe biljaka smjenjuju u različitim sezonama.

"Mnogo puta je istaknuto u polenskom kalendaru i brošuri koja je posvećena polenskim alergijama da u proljeće postoji grupa drveća koji su jači ili slabiji alergeni i koji šetajući kraj drveća  emitiraju polen i na taj način izazivaju alergiju, dok u drugoj polovini maja i junu cvjetaju trave koje izazivaju, također, veoma jake alergije", kazala je.

U okviru svojih nadležnosti na vršenju polen monitoringa u Kantonu Sarajevo, te u funkciji očuvanja javnog zdravlja i blagovremenog upozoravanja osoba alergičnih na polen, Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo je, u saradnji s Centrom za ekologiju i prirodne resurse Akademik Sulejman Redžić Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu omogućilo rad Laboratorije za palinologiju i praćenje koncentracije polena putem web-stranice Centra - pmf.unsa.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije