Otvorena ovogodišnja sezona splavarenja Tarom

Fena
Otvorena ovogodišnja sezona splavarenja Tarom
Mjesec dana prije uobičajenog termina, vožnjom grupe slovenskih turista niz kanjon Tare, zvanično je za prvomajske praznike počela ovogodišnja sezonu splavarenja niz Taru i Drinu.

"Uradili smo to isključivo na zahtjev naših klijenata koji su, uprkos našim upozorenjima na moguće opasnosti, insistirali da ih spustimo nabujalom Tarom, da uživaju u ovakvom adrenalinskom putovanju, u posebno ekstremnim uvjetima i mislim da nisu pogriješili",  izjavio je Fikret Pendek, predsjednik fočanskog Udruženja splavara “Adem Pendek“ koje jedino baštini tradiciju vožnje na drvenim splavovima - najstarijem plovilu za koji ljudski rod zna.

Vožnja Tarom je, ističe Pendek, bila 'luda i nezaboravna', sve je proteklo u najboljem redu i raspoloženju među gostima iz Slovenije. Bili su oduševljeni, mada ni on sam, priznaje, u svoje četiri decenije splavarskog staža i stotine spuštenih splavova, nikada nije vozio turiste pri takvom vodostaju.

"Zbog aprilskih kiša i snjegova na Durmitoru, Sinjajevini i Ljubišnji, Tara je nabujala, ali i sve njene pritoke (Ljutica, Sušica, Vaskovačka rijeka, Draga, Šipčanica, Urca, Ljutnica...) tako da je to i za mene bio jedan novi ambijent i doživljaj Tare. Mislim da smo svi skupa uživali u proljetnim ljepotama kanjona rijeke, a vjerovatno smo postavili rekord svih vremena u brzini vožnje Tarom.

Dionicu od Splavišta u Šljivanskom iznad Đurđevića Tare do bosanskog kampa na Brštenovici, dugu nekih 50 kilometara, provezli smo za nekih pet do šest sati, što je nezapamćeno. U normalnim okolnostima tokom ljetnih mjeseci i niskog vodostaja to putovanje traje najmanje dva dana", ističe Pendek.

Kaže da je veliki interes turista za splavarenje ove godine i već ima najave velikog broja grupa iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, tako da bi ova godina mogla biti jedna od najuspješnijih. Posebno ako se uzme u obzir da je i zanimanje domaćih turista, posebno uspješnih kompanija, izraženije nego prethodnih godina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije