Saša Magazinović: 'Milorad Dodik je izgubio kompas, a Christanu Schmidtu sam poslao pitanje'

2
N. Ć.
Saša Magazinović: 'Milorad Dodik je izgubio kompas, a Christanu Schmidtu sam poslao pitanje'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

U slučaju separatističke retorike predsjednika RS Milorada Dodika i prijetnje sa otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine na antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije, jučer 11. aprila oglasili su se iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Kako su naveli iz Američke ambasade u Sarajevu "Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade".

Sve to je pokrenulo lavinu komentara među bh. političarima.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Kako komentira napade Milorada Dodika za portal Radiosarajevo.ba govorio je Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu FBiH.

"Smatram da je Milorad Dodik izgubio kompas po ne znam koji put. Nisam siguran da li je pravi uzrok tome činjenica da je Borrell poslao pismo iz koga je vidljivo ono što svi već od ranije znamo - da je BiH dio alijanse koja se pridružila sankcijama Rusiji ili je možda razlog nešto da se u RS formira nova opoziciona stranka koja ima podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. U svakom slučaju, njegova frustracija ima konkretan razlog, ističe Magazinović.

Pored toga, Magazinović je podsjetio i na odluke Parlamentane skupštine i Predsjedništva BiH.

"Bez SNSD-a, Bosna i Hercegovina ne bi bila na putu ka NATO savezu. Podsjetit ću na odluke Parlamentarne skupštine u smislu usvajanja zakona o odbrani koji vrlo jasno definiše naše opredjeljenje za članstvo sa NATO savezom. Podsjestit ću i na jednoglasne odluke Predsjedništva BiH koje je se tiču NATO saveza - kao vanjsko političkog prioriteta", dodaje Magazinović.

Prema tome, trenutni stavovi Dodika ne mogu promijeniti odluke institucija koje je i sam podržao.

Uz to, Magazinović navodi da postupci Tužilaštva BiH moraju biti korektni, kao i da je akcenat na zaustavljanju govora mržnje.

"Ono na šta Tužilaštvo treba reagovati, ne samo u slučaju Dodika, već u svakom drugom slučaju jeste negiranje zločina genocida. Ja sam upravo danas, iz tog razloga uputio visokom predstavniku Christianu Schmidtu poslaničko pitanje, na šta i imam pravo u skladu sa poslovnikom Parlamenta BiH, da razjasni da li se neprocesuiranje negiranja genocida dešava radi opstrukcija od strane Tužilaštva BiH ili zbog nedovoljno dobrog zakona kako tvrde iz Tužilaštva.

Jednostavno - ova situacija se mora prevazići. Da li će to biti tako što će on iskoristiti svoje ovlasti i kazniti odgovorne u Tužilaštvu BiH ili tako što će unaprijediti zakon. Ova situacija je neizdrživa, ovo kopanje po živim ranama ljudi i govor mržnje treba hitno da prestane", ističe Saša Magazinović za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije