Saša Magazinović podijelio veliku vijest: Magdalena se vraća kući!

1
Radiosarajevo.ba
Saša Magazinović podijelio veliku vijest: Magdalena se vraća kući!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Danas mi se javio Enver Mulabdić da saopšti divnu vijest – Magdalena će se vratiti kući, napisao je danas, potpuno oduševljen, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović.

Dodao je: 

"Sjećate li se Magdalene? One Magdalene koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, umjetničke slike koja je simbol nestalih umjetnina. One Magdalene koju je naslikao Đoko Mazalić i koja je ukradena iz porodične zbirke Damirke i Envera Mulabdića. To je ona ista Magdalena kojoj su u Srbiji promijenili ime i čiji me novi 'vlasnik' kontaktirao da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod - samo zato što tražim da se vrati kući bh nacionalni spomenik.

Proširena potjernica Interpola za umjetninama iz Bosne i Hercegovine

Proširena potjernica Interpola za umjetninama iz Bosne i Hercegovine

Uglavnom, Magdalena bi uskoro trebala doći kući. Trenutno je kod policije u Srbiji. Toliko vam za sada mogu reći. Sljedeći koraci su na Interpolu, policijskim strukturama u BiH i Srbiji, institucijama…"

Dodao je i kako je razgovarao danas i sa Dženanom Jusufovićem iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama: "On je uradio veliki dio posla da se sve ovo pokrene. Ne možemo da vjerujemo da je Magdalena u policiji i da čeka procedure da se vrati kući. Ne smijemo se toliko ni radovati koliko želimo, dok je ne vidimo… Neka u budućnosti bude što manje 'praznih' ramova!"

MAGDALENA ĆE SE VRATITI KUĆI! Danas mi se javio Enver Mulabdić da saopšti divnu vijest – Magdalena će se vratiti...

Posted by Sasa Magazinovic on Tuesday, December 27, 2022

Podsjetimo, Saša Magazinović otkrio je javnosti priču o nestalom djelu Đoke Mazalića.

Kako je upozorio prije dvije godine, kada je našu zemlju potresla afera s Dodikom i ikonom, u Novom Sadu se izlaže umjetnička slika Đoke Mazalića, koja je u vlasništvu porodice Mulabdić iz BiH, a koja je ukradena i zbog čega je Interpol raspisao potjernicu.

Glavno pitanje je bilo kako je ovo nacionalno dobro BiH uopšte došlo u ruke privatnog kolekcionara Đure Popovića jer je pravi vlasnik Enver Mulabdić. Priča je, nažalost, počela u ratu, a pravna borba nikada nije doživjela epilog.

Na početku rata Mulabdić je, kako je ispričao za Federalnu, djela iz kolekcije, kaže, ostavio komšiji na čuvanje, koji ih je odnio u Novi Sad. Tada počinju problemi.

"Bio je član Stranke srpskog jedinstva. To je Arkanova stranka. Možete samo zamisliti na koji način je on uspijevao da nabavi tu svoju kolekciju, jer je to faktični nemoguće", istakao je Mulabdić.

Odakle slike porodice Mulabdić u njegovoj kolekciji pitali su i Popovića: "On je klasični prevarant. Nikada nisam bio arkanovac, nikad nisam bio u BiH. Neću da govorim o mojim slikama. To su moje slike, to je opšta sramota", tvrdio je Popović. "On ne predstavlja samo ta djela, on predstavlja kao svoja i djela koja su ukradena iz Titove vili Plitvice. Ukadena su djela Tiljka, Detonija i Hegetušića, koja su završila u njegovoj kolekciji."

I pored dokaza, računa, porodičnih fotografija i izjava svjedoka, Popović Mulabdića naziva lažovom, a za sebe tvrdi da je najveći ekspert za ovu oblast.

"Čovjek mi je prodao i kraj. Neka me tuži", poručuje Popović. Na pitanje koje godine i za koliko novca je kupio sliku, odgovara da je to poslovna tajna.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu bilo je potvrđeno se protiv Popovića vodi krivični postupak zbog malverzacija s umjetninama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije