U Sarajevu protest protiv klimatskih promjena: "U BiH sve teče jako sporo"

S. H.
U Sarajevu protest protiv klimatskih promjena: "U BiH sve teče jako sporo"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo: Građani uputili oštru poruku o očuvanju Zemlje

U 150 država širom svijeta danas se održava globalni štrajk protiv klimatskih promjena. 

Slični skupovi planirani su u gradovima širom svijeta, među kojima je i Sarajevo, a sve uoči samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u New Yorku.

Ispred sarajevske Vječne vatre danas se oko 12 sati okupilo pedesetak ljudi.

"Sarajevo se inače ne odaziva na proteste, što su pokazali i prethodni protesti, dok je u Mostaru mnogo veći odziv", rekla je okupljenim medijima voditeljica organizacije Climate Save Bosnia Majda Šabeta.

Šabeta je istakla kako u BiH sve teče jako sporo, pa je tako i Zakon o zaštiti okoliša na čekanju već sedam godina. Time je željela kazati kako građani i vlast nemaju razvijenu svijest o ovom problemu.

Također, navela je kako će nastaviti govoriti o ovom problemu.

Na protestima je istaknuto kako zahtijevaju od UN-a da proglasi klimatsku krizu, ističući kako je BiH ove godine osjetila posljedice klimatskih promjena: imali smo čak tri poplave, navodeći i kako će sve naše rijeke biti uništene zbog gradnje hidroelektrana.

Globalni štrajk je potaknula 16-godišnja švedska aktivistica Greta Thunberg.

Cilj je učenika i drugih aktivista progovoriti jednim glasom o izravnim posljedicama klimatskih promjena na planetu.

Borkinja za očuvanje klime, 16-godišnja Šveđanka nominirana za Nobelovu nagradu

Štrajk će kulminirati u New Yorku kada će Thunberg, već nominirana za Nobelovu nagradu zbog svog aktivizma za klimu, predvoditi skup ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Na ulice Australije je ovim povodom izašlo oko 300 hiljada ljudi. Navedeno je i da je riječ o najvećim demonstracijama u zemlji još od rata u Iraku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije