Sarajlije na protestu za klimu: Ne kradite budućnost vašoj djeci!

J. Ć.
Sarajlije na protestu za klimu: Ne kradite budućnost vašoj djeci!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Globalni štrajk za klimu u Sarajevu

Širom svijeta svakog petka organizira se globalni štrajk za klimu #FridaysForFuture, koji se ovaj put održao i u glavnom gradu BiH ispred Vječne vatre. 

Ovo je pokret koji je započela mlada Greta štrajkom zbog klimatskih promjena. Gotovo svi gradovi svijeta su joj se pridružili, pa je tako došao red i na Sarajevo.

"Ovo je prvi globalni štrajk za klimu koji ćemo organizirati svakog petka. Želim naglasiti da je Greta prošle godine cijeli august sama štrajkovala pa je tako cijeli svijet krenuo za njom. Tako da ćemo mi danas uraditi isto što i Greta te očekujemo da će nam se svakog narednog petka više aktivista pridružiti. Demokratija funkcionira na takav način da vlasti neće ništa promijeniti dok građani nešto ne urade", rekla je za portal Radiosarajevo.ba ispred organizacije Climate Save Bosnia Maida Šabeta. 

Globalni štrajk za klimu u Sarajevu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Globalni štrajk za klimu u Sarajevu

Naglasila je da je BiH prije nekoliko dana, prema UN-ovim podacima, proglašena drugom po zagađenju zraka u svijetu, odmah poslije Kine. 

Uznemirujući Izvještaj UN-a: Zagađeni zrak ubija ljude u BiH

"Samo ove godine smo se suočili tri puta s poplavama, uključujući i Sarajevo. Dakle, osjećamo klimatske promjene. Konstantno se žalimo na velike vrućine, kiše i promjene vremene, i tako se vrtimo u krug a ništa ne rješavamo", istaknula je.

U BiH se umire zbog zagađenja: Sarajevo se pridružuje globalnom štrajku za klimu

Šabeta je ranije poručila kako mnogo toga možemo napraviti promjenom ili zamjenom sopstvenih navika, a zatim građanskim djelovanjem protiv stanja u BiH, ali i svijetu.  

BiH je nedavno proglašena najzagađenijom zemljom svijeta, a protekle zime je to bio grad Sarajevo.

Globalni štrajk za klimu u Sarajevu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Globalni štrajk za klimu u Sarajevu

"BiH nema ni razloga niti pravo da se ne pridruži ovom pokretu. Svaka promjena, bilo na bolje ili na gore kreće od nas pojedinaca, od nas samih", rekla je ranije za Radiosarajevo.ba Šabeta.

Podsjećamo, #FridaysForFuture je pokret koji je započeo u augustu 2018. godine, nakon što je 15-godišnja Greta Thunberg tri sedmice sjedila pred švedskim parlamentom, kako bi protestirala protiv nedostatka akcije u vezi s klimatskom krizom. Objavila je šta radi na Instagramu i Twitteru i ubrzo je priča postala viralna.

Greta je 8. septembra odlučila nastaviti protestirati svaki petak sve dok švedska politika ne osigura siguran put ispod 2 stepena celzijusa tj. u skladu s pariskim sporazumom.

Raspršili su se hashtagovi #FridaysForFuture i #Climatestrike, a mnogi studenti i odrasli počeli su protestirati izvan svojih parlamenata i lokalnih gradskih vijeća širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije