Sarajki Jeleni Silajdžić prestižna nagrada u Češkoj

0
Radiosarajevo.ba
Sarajki Jeleni Silajdžić prestižna nagrada u Češkoj
Privatni album / Sarajki Jeleni Silajdžić prestižna nagrada u Češkoj

Sarajka Jelena Silajdžić u nedjelju, 17. oktobra, primit će jednu od najprestižnijih nagrada u Češkoj Republici, potvrdila je za portal Radiosarajevo.ba ambasadorica naše zemlje Martina Mlinarević.

Na gala večeri pod pokroviteljstovm predsjednika i premijera Češke, prestižnu
godišnju nagradu TREBBIA Jeleni Silajdžić uručit će ambasadorica Mlinarević.

Jelena je u Sarajevu studirala novinarstvo, ali se kasnije počela fokusirati na film. Pod njenim vodstvom, Forum Sarajevo je stvorio više od 20 dugometražnih i 150 dokumentarnih filmova i šest serija.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Zbog rata u bivšoj Jugoslaviji 1992. preselila se s porodicom u Češku, gdje od tada radi na kulturnim aktivnostima i zaštiti ljudskih prava.

Sarajki Jeleni Silajdžić prestižna nagrada u Češkoj - undefined

Privatni album : Sarajki Jeleni Silajdžić prestižna nagrada u Češkoj

Jelena i njezin suprug Džemil Silajdžić osnovali su 1999. godine udruženje građana SLOVO 21, koje provodi bezbroj projekata usmjerenih na podršku integracije Roma i stranaca u Češkoj.

Jedan od najvažnijih projekata je Romski festival Khamoro, koji se održava od 1999. godine, a koji je 2019. godine dobio European EFFE Label Award kao jedan od 24 najbolja europska umjetnička festivala godina.

Do sada je festival posjetilo oko 150.000 ljudi. Ostali projekti uključuju obrazovanje romskih učenika i studenata, projekat The Family Next Door, koji podržava komunikaciju između Čeha i stranaca koji žive u Češkoj Republici ili kursevi adaptivne integracije.

Jelena Silajdžić je 2000. osvojila Nansenovu medalju za Evropu koju je dodijelio Ured visokog komesara Ujedinjenih naroda za izbjeglice povodom njegove 50. godišnjice, u znak priznanja za izuzetnu pomoć izbjeglicama i raseljenim licima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije